30 april een 14 uur durende Kroningsdag uitzending

De NOS bereidt zich voor op een 14 uur durende Kroningsdag marathonuitzending op dinsdag 30 april. Het programma inhuldiging Willem-Alexander begint in de ochtend om 9.00 uur en gaat waarschijnlijk tot ’s avonds 23.00 uur door.

nos-koningsdag’s Ochtends zijn de kijkers van Nederland 1 getuige als koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam de Akte van Abdicatie tekent. Daarna volgt op tv de balkonscène met de toespraken van de nieuwe koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

Centrale presentatie
De centrale presentatie is gedurende de dag in handen van Astrid Kersseboom en Rob Trip die in een tijdelijke studio zitten op de Dam. Kysia Hekster verzorgt de verslaggeving van de officiële plechtigheden. Andere NOS-verslaggevers kijken hoe de troonswisseling elders in Nederland wordt gevierd.

Troonswisseling live op televisie volgen op NED 1:

LIVE: Abdicatie Beatrix & balkonscene

 • 10.00 uur: abdicatie van koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam, onder toeziend oog van de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer, de ministerraad en leden van de Koninklijke familie. De koningin ondertekent de Akte van Abdicatie; op het moment dat Willem-Alexander tekent, is hij formeel koning.
 • 10.30 uur: balkonscène met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Moeder en zoon houden een korte toespraak; daarna komen de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane erbij op het balkon.

 LIVE: Inhuldiging Willem-Alexander

 • 13.30 uur: opening van de Verenigde Vergadering der Staten Generaal, binnenkomst van de leden van de Staten Generaal, de ministerraad en de Staten en premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
 • 13.50 uur: Koninklijke Familie vertrekt naar de Nieuwe Kerk.
 • 14.00 uur: vertrek van de koning en het hoofdcortège naar de Nieuwe Kerk.
 • 14.00-15.30 uur: beëdiging en inhuldiging van de nieuwe koning; hij houdt een toespraak en legt de eed af.
 • 15.30 uur: vertrek van de koning en zijn gevolg naar het paleis op de Dam.

LIVE: Inhuldiging koning Willem-Alexander

 • 16.30-18.00: receptie in paleis op de Dam.

LIVE: Koningslied en Koningsvaart

 • 19.30 uur: als alles meezit, zingt heel Nederland het Koningslied, dat wordt ingezet tijdens het Koningsconcert in Ahoy Rotterdam en live in het land te zien is. De nieuwe koning en koningin zien het op een videoscherm bij het EYE Filminstituut.
 • 19.45-21.00 uur: daar begint de Koningsvaart over het IJ met het koningspaar en de drie prinsesjes, met optredens op en langs het water, waaronder een mini-sail en een concert op het Java-eiland. Het programma wordt afgesloten met een saluut van schepen voor het Muziekgebouw aan het IJ.
 • 21.00-23.00 uur: Koningsbal op het Museumplein (voor deze dag omgedoopt in Oranjeplein).

—————————————————————————

OUD NIEUWS

”We zijn volop bezig met de voorbereidingen. De komende weken is het zaak dat de puzzelstukjes in elkaar gaan vallen”, zegt Jan de Roode, regisseur van de tv-beelden die de wereld zullen overgaan.

”Natuurlijk is het voor mij als regisseur een eervolle en tegelijk uitdagende klus. Dat geldt eigenlijk voor alle collega’s die beroepshalve een steentje mogen bijdragen aan deze historische nieuwsgebeurtenis.”

De Roode regisseert sinds 2002 landelijke evenementen voor de NOS, waaronder een aantal keren Koninginnedag, Prinsjesdag en Dodenherdenking. Hij zat ook achter de knoppen tijdens de uitvaarten van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard.

Op zijn cv staat eveneens de registratie van de huwelijken van de prinsen Friso, Pieter-Christiaan en Floris en de doopdiensten van prinses Amalia en haar zusjes Alexia en Ariane.

Koningslied
De marathonuitzending van de NOS gaat tot in de avond door als in Ahoy Rotterdam het koningslied wordt ingezet. Willem-Alexander en Máxima maken daarna een koningsvaart over het IJ in Amsterdam.

Onderweg varen ze onder anderen langs olympisch turner Epke Zonderland, presentator Ali B en dj Armin van Buuren. De NOS eindigt met het Oranjebal op het Museumplein, waar onder anderen André Rieu optreedt.

RTL doet op 30 april verslag van de festiviteiten in de reguliere bulletins van RTL Nieuws op RTL4 en overdag op RTL7. Radio 1 is de hele dag in de lucht met een programma van de gezamenlijke omroepen vanuit de sociëteit De Groote Industrieele Club op de Dam in Amsterdam.

(bron: ANP + Nu.nl)