Koningsvaart

De nieuwe aanstaande koning en koningin, Willem-Alexander en Máxima maken op 30 april een speciale Koningsvaart over het IJ in Amsterdam.

Burgemeester Van der Laan heeft gisteren bekend gemaakt op een persconferentie dat de feestelijkheden rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander zich vooral zullen afspelen op en rond het IJ. De nieuwe koning en koningin zullen een Koningsvaart maken naar het Muziekgebouw aan het IJ.

Zoals bekend begint de abdicatie van koningin Beatrix om 10.00 uur. Daarna is er een balkonscène bij het Paleis op de Dam, waarna de koning wordt ingehuldigd in de Nieuwe Kerk. Vervolgens is er een receptie voor genodigden.

Koningsvaart-IJ-AmsterdamSail sfeertje
“Het wordt een evenement in de sfeer van Sail” aldus Van der Laan wordt. Een deel van het IJ wordt daarvoor wel afgesloten, om te voorkomen dat het al te druk op het water wordt.

De Koningsvaart gebeurt niet met de historische Koningssloep. Die is na zestig jaar op de wal waarschijnlijk niet op tijd gerestaureerd. Bovendien is in overleg met de politie gekozen voor een stabieler, en dus veiliger vaartuig. De route is

Saluut
Rond 20.30 uur wordt het programma voor het Muziekgebouw afgesloten met een saluut van schepen.

Omdat er hooguit 20.000 mensen op de Dam kunnen, wordt op het Museumplein een ‘Oranjeplein’ ingericht, waar mensen de inhuldiging op grote schermen kunnen volgen. ’s Avonds is daar dan een groot Koningsbal.

koningsvaart-routeKlik op de foto en bekijk de route van de Koningsvaart. De traditionele kermis op de Dam is vanwege de feestelijkheden verplaatst naar Pasen.

Van der Laan zei dat iedereen van harte welkom is in Amsterdam, maar de burgemeester deed een oproep aan iedereen om de plechtigheden zo veel mogelijk via de televisie te volgen.

Kan ik met mijn bootje meevaren met de Koningsvaart?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Een gedeelte van het IJ zal tijdelijk worden afgesloten in verband met de verwachte drukte en om de Koningsvaart zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Historische schepen varen mee in koningsvaart
Ongeveer 200 historische schepen varen op 30 april mee tijdens de Koningsvaart.

Stichting Langedijk Waterrijk die met 12 akkerschuiten meevaart in de vlootschouw ter ere van de nieuwe vorst op het IJ in Amsterdam. De erfgoedstichting vaart mee met 15 historische schepen en schuiten. De schippers gaan gekleed in West-Friese kostuums. Museum BroekerVeiling vaart mee met damschuit De Geestman, een reconstructie van een authentiek zeilend vrachtscheepje. de stichting

De schepen brengen aan het einde van de koningsvaart rond 20.30 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ met een saluut een eerbetoon aan de nieuwe vorst.