Koningsdag 2014 Oranjefees Arnhem

Koningsdag 2014 moet het eerste ‘groene’ Oranjefees van Arnhem worden. Om dat te bereiken doet gemeenteraadslid Tobias de Groot van GroenLinks een aantal voorstellen.

koningsdag-oranjefees-arnhemDeze voorstellen zijn opgesteld in overleg met evenementenorganisatoren. De Groot en GroenLinks-lid Marije Ploeg willen dat alle evenementen in Arnhem duurzamer worden.

Oranjefees Arnhem zou als voorbeeld kunnen dienen, onder het motto: “als het met Koninginnedag kan, is het mogelijk met elk evenement.” De Groot en Ploeg pleiten bijvoorbeeld voor:

  1. vaste stroompunten, zodat vervuilende dieselgeneratoren overbodig worden.
  2. een statiegeldsysteem voor wegwerpbekers of
  3. alle bekertjes moeten van één materiaal zijn, zogenoemde ecobekers. Die zijn gemaakt van een materiaal (bijvoorbeeld maïszetmeel) dat na gebruik kan worden gecomposteerd.
  4. organisatoren moeten al tijdens het feest de rommel gaan opruimen en niet pas na afloop. De actie van GroenLinks vloeit voort uit de onvrede bij de partij (en ook bij D66’er Hans Giesing) over de zee aan plastic afval na Oranjefees 2012.

Onder andere met bovenstaande voorstellen moet er een einde worden gemaakt aan de plasticzee waarin de Arnhemse binnenstad verandert tijdens het Oranjefees met Koningsnacht Arnhem en Koningsdag.

Foto: Marina Popova