De Dam beperkt bereikbaar tijdens inhuldiging koning

De gemeente Amsterdam vraagt bewoners en ondernemers, op 30 april met de inhuldiging van Willem-Alexander, in de straten rondom de Dam en achter de Nieuwe Kerk vrijwillig hun woning of winkel uit te gaan. De veiligheidsmaatregelen die op de dag van de troonswisseling gelden in de buurt van de Dam leiden tot hinder voor omwonenden.

nieuwe-kerk-dam-amsterdamBewoners en ondernemers kunnen hun huis/winkel weliswaar in en uit, maar dat is wel beperkt. ”Om dit ongemak weg te nemen, biedt de gemeente een passende vergoeding aan’’ en “Het overgrote deel van de Dam blijft voor iedereen toegankelijk” meldt de burgemeester.

Okura en Amstel Hotel
Bij het Okura en Amstel hotelswaar komen extra veiligheidsmaatregelen, want hier verblijven gasten van de koninklijke familie voor de inhuldiging van Willem-Alexander.

Over de aard van de veiligheidsmaatregelen wil de gemeente niets kwijt, maar omwonenden van deze hotels worden uiteraard wel op de hoogte gebracht van ‘need-to-know’ informatie

Voetgangersbruggen voor de stroom bezoekers
Speciale voetgangersbruggen worden geplaatst door defensie vanaf Centraal Station richting de Jordaan en ook aan de oostkant in de richting van het Java-eiland.

Zelf varen op het IJ?
Als je op 30 april met je eigen boot(je) over het IJ wil varen, moet je er vroeg bij zijn. Het water is vanaf 08:00 uur ’s ochtends niet meer toegankelijk voor pleziervaart. De beroepsschepen moeten er vanaf 13:00 uur wegblijven.

Op het IJ vindt op de dag van de troonswisseling ’s avonds een Koningsvaart plaats voor het koninklijk paar. De koningsvaart begint rond 19.30 uur in Noord bij filmmuseum Eye en eindigt om 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het scheepvaartverkeer wordt na afloop van de festiviteiten zo snel mogelijk hervat.

De veerponten vanaf Centraal Station naar Amsterdam-Noord blijven tot 17.30 uur doorvaren, behalve het NDSM-veer. Die stopt om 13 uur. Vanaf de Westerdoksdijk wordt een extra pont ingezet.

Oranje ballonnen
Er gaan 150.000 oranje ballonnen de lucht in als afsluiter van de koningsvaart over het Amsterdamse IJ. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters krijgen op een deel van de tocht gezelschap van een afvaardiging van de koninklijke familie en een aantal gasten. In de gemeenteraad werden donderdag vraagtekens gesteld bij de 150.000 ballonnen die de lucht ingaan. Zo vreesden enkele raadsleden voor de gevolgen voor het milieu en het luchtvaartverkeer, aangezien Schiphol vlakbij ligt. De burgemeester verzekerde ze dat de ballonnen volledig afbreekbaar zijn. Ook is het luchtruim op dat moment gesloten, liet hij weten.

Voorafgaand aan het varen krijgt het knoinklijk paar naast het officiële koningslied ook een stukje uit de opera L’amour des trois oranges te zien.

Koningsdiner
De koningsvaart begint even na 19.30 uur bij filmmuseum Eye en eindigt rond 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar een Koninklijk diner plaatsvindt voor de koning en koningin en hun gasten.

Rondom de inhuldiging worden in Amsterdam bijna 10.000 agenten ingezet. Daarvan komen er zo’n 3000 uit de hoofdstad en de rest elders uit land. Volgens de burgemeester is de samenwerking met de Nationale Politie ”100 procent goed”.

DJ Armin van Buuren
Onderweg is er op de schepen van alles te zien en op de Kop van het Java-eiland treedt dj Armin van Buuren op samen met Koninklijk Concertgebouworkest. Wie dit optreden van dichtbij wil meemaken, moet één van de 15.000 beschikbare kaartjes kopen voor 10,-