Koningsdag tompouce – tompoes

In Nederland stijgt de verkoop van Tompoucen met een factor 7 tijdens Koningsdag. Banket bakkers spreken over een superverkoopdag op 26 april de dag voor de nationale feestdag Koningsdag en vaak gaat dit gepaard met een verdubbeling v.d. totale omzet.

koningsdag-tompouce-tompoesEen tompouce, ook wel tompoes genaamd is een typisch Nederlands gebakje. Het bestaat uit ‘sandwich’ van laagjes bladerdeeg met daartussen een dikke laag vanillebanketbakkersroom. Het bovenste laagje bladerdeeg is bedekt met een laagje, meestal roze, glazuur. Met Koningsdag wordt het glazuur oranje gemaakt zodat deze tompoes verkocht kan worden als Koningsdag tompoes zeker als deze versierd wordt met een nederland vlaggetje 😉

Naast de Oranjetompouce hebben de bakkers vaak ook Oranjesoezen en Oranje cupcakes in het assortiment. Maar de Koningsdag tompouce blijft de topper!

Koningsdag tompoucen duurder?
De oranje tompouce met Koningsdag is een jaarlijkse traditie, maar vaak is  de klant meer geld kwijt,  blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingswebsite Yenom.nl.

De website neemt jaarlijks de tompoes onder de loep bij alle 26 supermarktketens en hieruit blijkt dat er niet alleen enorme prijsverschillen zitten tussen supermarkten.

Stijging* (Cijfers 2010 – 2011, zodra nieuwe cijfers bekend zijn worden deze gemeld)
Lag in 2010 de gemiddelde aanbiedingsprijs per oranje tompouce nog op € 0,46, dit jaar is de gemiddelde prijs € 0,51. Dat is een stijging van ruim 10 procent. Ook zijn de prijsverschillen tussen de supermarkten groot. Zo kost de goedkoopste tompouce € 0,25 per stuk (bij Boni, Dirk van den Broek, Hoogvliet, Nettorama en Spar) en moet de klant voor de duurste maar liefst 5 keer zo veel geld neerleggen. Dat is bij de Troefmarkt (€ 1,25 per stuk), daarna volgt MCD met € 1 per tompouce.

Landelijke ketens
De grote landelijke ketens houden dit jaar de prijs wel constant of verlagen de prijs om meer klanten te lokken. Zo daalt de prijs bij Plus voor het derde jaar op rij. Waren de tompoucen in 2009 nog € 0,62 per stuk, in 2010 daalde dit naar € 0,41 en dit jaar is de prijs verder gezakt naar € 0,30 per stuk. Hiermee is Plus de goedkoopste van de landelijke supermarkten. In week 17 krijgen klanten bij Plus vijf tompouces gratis bij de aankoop van hetzelfde aantal. Bakker Bart verkocht vier Oranjetompouces voor € 2,45. De Hema verkocht ze voor € 0,75 per stuk.

Regionaal
De gemiddelde prijsstijging over alle 26 supermarkten wordt dus vooral bepaald door de prijsstijgingen bij de regionale supermarktketens. De oranje tompouces zijn stukken goedkoper bij de grote landelijke supermarkten met slechts €0,40 gemiddeld per tompouce, terwijl bij de kleine regionale supermarkten de gemiddelde prijs ligt op €0,58.

Banketbakkers
Bij banketbakkerij Frank Wesseling uit Leidschendam liep de verkoop van de tompouce (€ 1,35) zo goed dat de ondernemer om kwart over elf op zaterdagochtend was uitverkocht. ‘We zijn toen overgegaan op de Oranjesoezen (€ 1,55). Daarnaast hadden we nog Oranje-boven-cake (van € 4,95 voor € 3,95) en Oranje-boven-schnitt (van € 7,95 voor € 6,95). De cake bevatte abrikozen, rozijnen en chocolade. De schnitt is van Moscovisch beslag, Zwitserse room en aardbeien.’

Vier halen, drie betalen
Voor de tompouces worden vaak volume akties verzonnen zoals: vier halen, drie betalen. Dat loopt over het algemeen super, aldus een tompouce verkoopster.

Dag oranje tompouce, hallo JumboL!”
Reclame van Jumbo Supermarketen op tv: ”Maar aangezien je op eigen verjaardag niet aan kan komen zetten met het gebak van je moeder, maakt de nieuwe koning eigenhandig een eind aan deze traditie. Dag oranje tompouce, hallo JumboL!” Deze grote oranje soes met room is vanaf 24 april t/m dinsdag 30 april als aanbieding in de winkel te vinden, meldt de commercial.