Voedsel tijdens Koningsdag vrijmarkt niet in orde

Ongeveer een derde van het gecontroleerde voedsel dat tijdens Koningsnacht en tijdens Koningsdag vrijmarkten verkocht wordt is naar alle waarschijnlijkheid niet in orde.

eetkraam-vrijmarkt-koningsdagDat bleek uit 325 steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2013 tijdens de laatste Koninginnedag. In ruim 100 gevallen was er zelfs sprake van een overtreding. In 90% van die gevallendaarvan kwamen de verkopers ervan af met een waarschuwing, een kwart v.d. verkopers moesten een boete betalen.

De verwachting is dat dit met de eerste Koningsdag 2014 op 26 april niet heel veel anders zal zijn. Wij waarschuwen mensen dan ook goed op te letten als ze op Koningsdag of Koningsnacht iets te eten kopen.

Een woordvoerder zei: ”Op het moment dat we iemand een boete aanzeggen, is het ook zodanig mis dat er direct sprake is van een gevaar voor de gezondheid. Dat zijn heel serieuze gevallen met mogelijke risico’s’’,

Het gaat dan bijvoorbeeld om gebrekkige hygiëne of om vlees dat bij veel te hoge temperaturen is bewaard, zoals kipkluifjes en shoarmavlees. Maar ook met bami bleek in de nodige gevallen wat mis. De boetes kunnen oplopen tot in de honderden euro’s afhankelijk van de omvang van de partij, legde de woordvoerder uit.

Grote Koningsdag steden
De controles van de NVWA richtten zich vooral op de niet-professionele ‘koks’. Ze vonden plaats in het hele land in plaatsen met grote braderieën, waaronder de grote Koningsdag steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.