Het officiële Koningslied

Vanaf vandaag draagt Radio 2 de gehele maand april een kroon. Met dagelijks het Oranjejournaal en nieuws over Het Officiële Koningslied is Radio 2 in teken van Oranjemaand. Radio 2 gaat zich samen met Nederland bezig houden met het maken van een officieel Koningslied voor de inhuldiging op 30 april. Vanaf dinsdag 2 april kun je hier jouw tekst voor Het Officiële Koningslied insturen!

Radio 2 en het Koningslied
Verschillende componisten zullen het Koningslied samenstellen. Om welke het gaat wordt binnenkort bekend gemaakt. Zij zullen verschillende muziekstijlen met elkaar combineren zodat het zoveel mogelijk een lied van alle Nederlanders is. De strekking van het lied zal aansluiten op het gekozen Koningsdag motto: ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze Koning’.  

Creativiteit van jou  
De componisten maken de muziek en schrijven het refrein. Voor de coupletten wordt een beroep gedaan op de creativiteit van de hele Nederlandse bevolking. In de periode 2 – 12 april kunnen Nederlanders via www.hetofficielekoningslied.nl in één zin beschrijven hoe hun droom voor ons land eruit ziet.

De componisten zullen op basis van de input de coupletten vervolgens samenstellen. De kick-off hiervan vindt 2 april plaats op Radio 2. Radio 2 staat tijdens de actie in het teken van het Koningslied. De uiteindelijke tekst wordt ingezongen door een groot aantal bekende Nederlandse artiesten. Wie dat zullen zijn, wordt tegen die tijd bekend gemaakt.

Sing-a-long in Ahoy 
Tevens wordt er op 30 april in Ahoy (Rotterdam) een groot evenement georganiseerd met als hoofdbestanddeel een grote sing-a-long. Alle deelnemers, waaronder koren uit het hele land, zingen en dansen op de muziek van het Metropole Orkest met een speciaal geselecteerd repertoire dat verband houdt met de inhuldiging.

Zingen voor de koning en koningin
Het hoogtepunt is de live uitvoering van het Koningslied rond 19.30 uur. Het idee is dat het nieuwe Koningspaar Willem-Alexander en Máxima worden toegezongen door het publiek in Ahoy via een videoverbinding op een groot scherm. Dit gebeurt voorafgaand aan de start van hun rondvaart vanaf Filminstituut Eye in Amsterdam.

Live op radio en televisie  
De publieke radio en televisie zenden dat moment live uit. Via opgestelde schermen op andere locaties in het hele Koninkrijk is iedereen op die manier ook in staat gezamenlijk mee te zingen met het Koningslied. Het officiële Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ongeveer om 19.30 uur ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht.