Basisscholen moeite met organiseren Koningsspelen sportdag

In een eerder bericht over Koningsspelen en de daarbij behorende sportdag hebben we veel reacties gehad van leraren en leraressen van verschillende basisscholen dat ze dit een prachtig initiatief vinden maar geen idee hebben hoe ze de Koningsspelen moeten organiseren en dat er geen budget beschikbaar is voor het organiseren van een ontbijt.

koningsdag-sportdag-koningsspelenDat zeggen ook veel schooldirecteuren. Kinderen verwachten een onvergetelijke dag, maar volgens de scholen is er geen tijd, geen plek en zijn er niet genoeg spullen om er echt iets koninklijks van te maken.

Ontmoeting koningspaar
Alle basisscholen krijgen deze week een brief waarin staat wat de bedoeling is. Op scholen die meedoen met de Koningsspelen is er 26 april geen les, begint de dag met een gezamenlijk ontbijt en wordt er daarna lekker gesport. De school die de leukste spelen organiseert kan een ontmoeting winnen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Gebrek aan ruimte
Richard Krajicek van de organisatie heeft veel vragen gehad van scholen die niet goed weten hoe ze dit snel moeten regelen en waar ze de Koningsspelen moeten houden en hij geeft toe dat het lastig kan zijn om alles goed te regelen. In de meeste dorpen en kleine gemeenten is genoeg ruimte voor een sportdag, maar in veel grote steden is er een enorm gebrek aan ruimte. Er zijn simpelweg niet genoeg sportvelden en gymzalen om alle kinderen tegelijk te laten sporten.

Leuk initiatief
Veel scholen vinden de Koningsspelen een leuk initiatief, maar weten niet goed wat ze moeten doen. Volgens de organisatie moeten ze zich niet te veel zorgen maken. Het gaat niet alleen om sporten, maar vooral ook om het spelen. Verder hoopt Krajicek dat veel sportverenigingen en andere vrijwilligers gaan helpen. Op deze site en de website van de Koningsspelen staan binnenkort tips over hoe je zo’n dag het beste kan organiseren.

Hoe ziet een invulling van de sportdag Koningsspelen eruit?
Hier zijn geen vaste regels voor, als er maar bewogen wordt door de kinderen en het een feestelijke en vrolijke dag is. De Koningssportdag start wel op eenzelfde moment tussen 9.00 en 10.00 uur met de landelijke aftrap door het Koninklijk paar. Iedereen mag dus zelf de Koningsspelen vormgeven, zolang het maar begint met het Koningsontbijt gevolgd door de Koningssportdag. Je kan bijvoorbeeld een sportdag organiseren met verschillende spelonderdelen op het schoolplein van uw school of op een sportveld in de buurt. Of je organiseert samen met alle scholen in uw gemeente een voetbaltoernooi op de plaatselijke voetbalvereniging. Maar u kunt ook voor andere vormen van beweging kiezen, zoals streetdance. Meer tips over sport- en spelactiviteiten kunt u vinden op de websites van NOC*NSF en KVLO

Aanmelden
Alle basisscholen kunnen zich vanaf maandag aanmelden voor de Koningsspelen op vrijdag 26 april. Scholen die dat doen, krijgen een feestpakket om het gebouw leuk aan te kleden aldus de RVD. Het is niet verplicht om uw school aan te melden, maar wel raadzaam. Het organisatiecomité spant zich maximaal in om de ingrediënten voor het Koningsontbijt aan alle deelnemende scholen beschikbaar te stellen. Hiervoor is het op den duur noodzakelijk of u mee doet en hoeveel scholen er mee doen.

De Koningsspelen zijn een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging en bestaan uit een Koningsontbijt en een Koningssportdag.

Koningsontbijt door Jumbo supermarkten
Het Koningsontbijt voor schoolkinderen wordt geleverd door Jumbo Supermarkten en enkele leveranciers. Op 26 april zullen basisschoolkinderen met zijn allen ontbijten, om daarna te beginnen met de Koningsspelen, een sportdag ter ere van de troonswisseling. Tot nu toe hebben 1375 scholen zich aangemeld voor het ontbijt, dat zal bestaan uit brood, zuivel, fruit en beleg. Ook krijgen de scholen servetten en placemets.