Koningsspelen – sportdag op Koningsdag

Koningsspelen is een soort sportdag op Koningsdag

koningsdag-sportdag-koningsspelenOp vrijdag 26 april zullen op alle basisscholen in Nederland zogenaamde Koningsspelen worden georganiseerd. De vrijdag voor Koningsdag wordt daarmee een dag waarop er geen les gegeven zal worden, maar waar alle kinderen dus Koningsspelen (een speciale Koningssportdag) zullen doen op het schoolplein. Een dag zonder les, maar bijvoorbeeld wel met een gezond ontbijt op school, een sportdag of andere leuke spelletjes.

Alle gemeenten en de 10.000 basisscholen krijgen vandaag (07 maart) een brief waarin ze opgeroepen worden om mee te doen aan de koningsspelen op 26 april.

De voorbereidingen op de Koningsspelen officiëel gestart in De Haagse Sporttuin Schilderswijk. Onder toeziend oog van leerlingen van de openbare basisschool Het Startpunt ontvingen staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) en Annemarie Jorritsma (voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten) een brief waarmee alle burgemeesters in Nederland worden opgeroepen de Koningsspelen te steunen. Het sportieve evenement vindt plaats ter gelegenheid van de troonswisseling.

Doel van Koningsspelen
Het doel is om een vrolijke, gezellige en bovenal sportieve dag voor alle kinderen in het basisonderwijs te organiseren. Meer dan 1.5 miljoen kinderen op 7.500 scholen gaan tijdens deze feestelijke dag sporten. .

Vandaag stuurt het Nationaal Comité Inhuldiging een brief aan alle colleges van burgemeesters en wethouders waarin zij de gemeenten vraagt om de scholen te stimuleren de Koningsspelen te organiseren. Namens het Nationaal Comité Inhuldiging overhandigden Richard Krajicek en Ahmed Aboutaleb vandaag symbolisch de eerste brief aan Sander Dekker en Annemarie Jorritsma.

Richard Krajicek, voorzitter van de werkgroep Koningsspelen, vertelt: ‘Met de handeling vandaag hebben we het startschot gegeven voor wat een geweldige inspanning wordt van alle betrokkenen om binnen no time het grootste sportfestijn ooit voor basisschoolleerlingen te organiseren. Dat kan alleen als we dit samen oppakken. Een aantal faciliteiten wordt vanuit het comité georganiseerd, maar wij willen met name iedereen oproepen om vooral samenwerking met gemeenten, andere scholen, sportverenigingen en het plaatselijke bedrijfsleven op te zoeken. Het gaat erom dat dit een onvergetelijke dag wordt, vol sport en spel waarmee we kinderen in beweging brengen. Geheel in de sportieve spirit die onze toekomstige Koning zo kenmerkt.’

Koningsontbijt en Koningssportdag
De Koningsspelen bestaan uit twee vaste onderdelen:

  1. een gezond en feestelijk Koningsontbijt
  2. en de Koningssportdag.

Elke school mag zelf bepalen hoe dit ontbijt en de sportdag worden vormgegeven. Het comité werkt met grote bedrijven samen om de ingrediënten voor het ontbijt gratis aan de scholen ter beschikking te stellen.

Scholen die de Koningsspelen het leukste weten in te richten maken kans op een persoonlijke ontmoeting met het koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun tour door de provincies in mei en juni. De organisatie roept scholen op om de Koningsspelen zo creatief mogelijk in te richten. De organisatie roept ook ouders, sporters en verenigingen op aan de Koningsspelen mee te werken.

De Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van de sportdag. Vanaf vandaag is ook de website www.koningsspelen.nl online. Daar kunnen scholen zich binnenkort inschrijven voor de Koningsspelen.