Inhuldiging Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag op 30 april 2013 in onze hoofdstad in De Nieuwe Kerk de eed afgelegd. Daarin zweerde hij trouw aan de Grondwet en beloofde hij de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen van het koninkrijk te beschermen. In zijn inhuldigingstoespraak prees hij zijn moeder en sprak hij over de verbondenheid tussen de monarchie en de parlementaire democratie.

eed-koning-willem-alexanderHet programma van de inhuldiging van koning Willem-Alexander
Koningin Beatrix zal op 30 april 2013 in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tussen 10.00 en 10.30 uur de officiële Akte van Abdicatie tekenen. Dit zal Beatrix doen in het bijzijn van al haar familie, de voorzitters van de 1e en 2e Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Door het ondertekenen van deze akte doet Koningin Beatrix officieel afstand van de troon.

Balkon scene
Na het tekenen van de Akte van Abdicatie (dat zal zo rond 10.30 uur zijn) zal Beatrix, die vanaf dat moment voortaan als prinses door het leven gaat, en Koning Willem-Alexander een toespraak houden op het balkon van het paleis op de Dam. Koningin Máxima zal daar uiteraard ook bij zijn. Na de toespraak zullen ook kroonprinses Catharina-Amalia, en de prinsessen Alexia en Ariane het balkon betreden.

Inhuldiging in de Nieuwe Kerk
Na 14.00 uur zal Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk te Amsterdam worden beëdigd en worden ingehuldigd als Koning van Nederland. Dit gebeurt tijdens een zogeheten ‘verenigde vergadering’ van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak houdt en de eed aflegt. Koning Willem-Alexander zal tijdens deze eed trouw zweren aan de Grondwet en beloven het koningschap getrouw te vervullen. Na deze eed houdt de voorzitter van de vergadering ook nog een toespraak.

De officiële eed en receptie
De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen. De laatste officiële activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis tussen 16.30 en 17.30 uur.

De verwachting is dat heel Nederland op 30 april aan de buis gekluisterd zal zijn om bovenstaande allemaal te volgen. Alle Koninginnedag activiteiten zullen naar alle waarschijnlijkheid worden verplaats naar 27 april omdat dit vanaf 2014 de nieuwe dag is waarop Koningsdag zal worden gevierd.

Het officiele programma van de inhuldiging in vogelvlucht:

 • koning-willem-alexander-abdicatie10.00 – 10.30 uur:  
  Abdicatie van Hare Majesteit de Koningin, in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koningin Beatrix ondertekent de Akte van Abdicatie.
 • 10.30 – 10.50 uur:  
  De aanstaande koning Willem-Alexander, en aanstaande koningin Máxima en Prinses Beatrix betreden het balkon van balkonscene-willem-alexanderhet paleis. Prinses Beatrix en de Koning houden een korte toespraak, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Aansluitend betreden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane het balkon.
 • 11.00 – 13.00 uur
  Kinderbal met Kinderen voor Kinderen, Voice Kids en Junior Song Festival
 • statieportret-willem-en-alexander-maxima± 13.00 uur:  
  Er worden officiële foto’s van de aanstaande koning en zijn gezin gemaakt. (En groepsfoto’s met de Koninklijke gasten)
 • 13.50 uur:  
  Koninklijke familie arriveert in de Nieuwe Kerk.
 • 13.55 uur:  
  Vertrek van de aanstaande koning en het gevolg naar De Nieuwe Kerk.
 • 14.00 – 15.30 uur:  
  eed-koning-willem-alexanderBeëdiging en inhuldiging van Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk. Toespraak en eedaflegging door de koning, en het hoofdelijk afleggen van eed of belofte door leden van de Staten-Generaal.
 • 16.30 – 17.30 uur:  
  Receptie in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
 • 19.30 uur:  
  Het officiële Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.
 • 19.45 – 21.00 uur:
  programma-koningsdag-plattegrondDe Koning en Koningin maken met hun dochters een ‘Koningsvaart’ over het IJ. De ‘5 mei boot’ vaart vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen ze een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail.
 • 20.35 – 20.55 uur:
  Koninklijk Concertgebouworkest met Armin van Buuren op de Kop van het Java-eiland
 • 21.30 uur – 23:00 uur:  
  Feestavond ‘Koningsbal’ in het Muziekgebouw met genodigden nder leiding van André Rieu Museumplein, Amsterdam

Het programma over de inhuldiging van koning Willem-Alexander op NED 1 live volgen.

Festiviteiten op 30 april in Amsterdam:

 • Op 30 april wordt het Museumplein tijdelijk omgedoopt tot ‘Oranjeplein’. Bezoekers kunnen op grote televisieschermen alle officiële momenten volgen. ‘s Avonds is het groot feest op het Oranjeplein.
 • 15.30 – 18.00 uur Tribute to the Queens
  met o.a. Alain Clark, Roel van Velzen en Najib Amhali Museumplein. Verschillende artiesten treden op langs de kade aan het IJ. Achter het Centraal Station wordt het zicht geblokkeerd om een opstopping te voorkomen.
 • Buiten Amsterdam (in Alkmaar) vindt een groot dancefeest plaats: Sensation Orange. In Amsterdam vindt Kingsland Festival en Kingsday Festival plaats
 • De meeste geplande koninginnedagfestiviteiten zoals vrijmarkten gaan in Amsterdam gewoon door. Locaties waar plechtigheden plaatsvinden zullen evenementen geschrapt worden.
 • Koningsnacht Amsterdam vindt dit jaar voor het eerst plaats en begint in de avond op 30 april. Op een paar plaatsen in de hoofdstad zullen evenementen die avond langer doorgaan.

(Bron: Koninklijs Huis / foto’s ANP)