Voorbereidingen Koningsdag in Amstelveen

De voorbereidingen voor Koningsdag 26 april 2014 zijn opnieuw in gang gezet, nadat vorig jaar Amstelveen eventjes werd overgeslagen vanwege de troonswisseling.

Zoals al eerder bekend werd gemaakt, vindt het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima plaats in het Stadshart. De locatie van het Oude Dorp en Amsterdamseweg is wel bekeken maar dat is geen optie vanwege veiligheidsoverwegingen.

Amsteveel-stadshart-koningsdag-2014De gemeente is met verschillende instanties aan de slag om Koningsdag 2014 tot een succes te maken. Er zijn verschillende werkgroepen voor het Koningsdag programma waaroinder een werkgroep voor de veiligheid, de mobiliteit en techniek en de communicatie.

Details over het Koningsdag programma kunnen de komende tijd nog niet bekend worden gemaakt omdat er pas halverwege maart een persconferentie is. Dit is tegelijk met Graft-de Rijp, waar het koningspaar ook een bezoek aan brengt.

Groen, internationaal, sport en cultuur…. Dat is wat Koning Willem-Alexander mee gaat krijgen op de eerste Koningsdag van Nederland. Daarnaast is bekend dat er in het programma aandacht wordt gegeven aan ‘Amstelveen 50 jaar’.

Er zijn tevens plannen voor een Koningsdag-estafette, waarin verschillende verenigingen een activiteit gaan doen in aanloop naar ‘de grote dag’. In januari wordt hierover meer bekend gemaakt. In de eerste maand van 2014 worden ook de inwoners, verenigingen en scholen opnieuw betrokken bij het maken van de plannen.

In februari zijn er een aantal informatieavonden voor bewoners en ondernemers van het Stadshart.

Welke route de Koninklijke Familie op 26 april, de eerste Koningsdag, gaat afleggen in Amstelveen blijft voorlopig geheim. Volgens burgemeester Jan van Zanen worden de  bruisende delen van de gemeente, zoals de Amsterdamseweg, wel in het programma betrokken, maar absoluut niet door het gezelschap bezocht. Hoe dat dan wel gebeurt, is niet duidelijk.

Het is overigens mogelijk dat niet iedereen langs de route een plaatsje krijgt of vindt. De aldus teleur gestelde inwoners kunnen dan het bezoek op schermen volgen en dus eigenlijk net zo goed gewoon thuis naar de tv kijken.

De route wordt pas in de tweede helft van maart bekend gemaakt tijdens een gemeenschappelijke persconferentie van Graft-DeRijp en Amstelveen op het provinciehuis in Haarlem. “Tot die tijd zal over het programma en de route slechts terughoudend worden gecommuniceerd”, aldus Van Zanen.

“Mocht het vol staan langs de route dan kan het publiek ook terecht op andere feestelijke plekken in de stad, de zogenaamde ‘overloopgebieden’, waar het via schermen het Koninklijk bezoek kan volgen”, meldt Van Zanen.