Locatie Koningsdag 2014 Amstelveen bekend

De locatie waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich in het feestgedruis zullen storten is bekend.  Om 11.00 uur begint het feest op het plein in het Stadshart te Amstelveen.  Het Koningspaar zal dan om 12.00 uur arriveren en een uur later zijn ze weer weg.

De uitgangspunten voor de viering van Koningsdag zijn bekend en het hoofddoel is het realiseren van een feestelijk, waardig en veilig verloop van het Koninklijk bezoek.

  • Koningsdag 2014 moet vooral een feest voor en door Amstelveners worden, waarbij Nederland een aantrekkelijk beeld van Amstelveen moet krijgen.
  • Het Koninklijk Bezoek heeft een open en informeel karakter en veiligheidsmaatregelen worden volgens de gemeente uitgevoerd met zo weinig mogelijk impact op de samenleving en de (andere) festiviteiten.
  • Het Koninklijk Bezoek is bovendien het hoogtepunt in de viering van het 50 jarig jubileum van de naam als Amstelveen.

Koningsdag 2014 programma
Het programma kent 4 typisch Amstelveense accenten: koningsdag-amstelveen-2014-logo

  1. groen,
  2. internationaal,
  3. sport en
  4. cultuur.

Daarnaast wordt in het programma aandacht besteed aan 50 jaar Amstelveen en komt tot uitdrukking dat er een nieuwe generatie op de troon heeft plaatsgenomen. De Koninklijke familie kan rekenen op een stijlvolle, eigentijdse en bruisende ontvangst. Amstelveen Oranje heeft een belangrijke inbreng in het in-houdelijk programma van 26 april.

Het definitieve Koningsdag programma en de route worden tijdens een gezamenlijke persconferentie op 3 april op het Provinciehuis van Noord-Holland bekend gemaakt. Tot die tijd wordt over programma en route slechts terughoudend gecommuniceerd.

Veiligheid staat centraal
Burgemeester Fred de Graaf heeft een aantal maatregelen afgekondigd omwille van de veiligheid:

  • de winkels mogen op het plein pas na het koninklijk bezoek de deuren openen. (Voor de winkels in de rest van Amstelveen gelden geen speciale openingstijden. Ook gelden er geen speciale regels voor de openingstijden van de horeca.)
  • de parkeergarage Stadsplein blijft zelfs de gehele dag gesloten. (Bewoners met een parkeervergunning voor de parkeergarage Stadsplein krijgen een alternatieve parkeerplek aangeboden.)
  • Ook wordt er aan ‘crowd control’ (hoe zorg je ervoor dat mensenmassa’s zich niet ongewenst gaan bewegen?) gedaan en geldt er een zogeheten ‘ringenstructuur’: in de eerste ring bevindt zich de Koning, in de tweede ring vinden de festiviteiten plaats en in de derde ring mag het publiek komen.