Koningsspelen door Willem-Alexander geopend

De Koningsspelen worden op 26 april officieel geopend door Willem-Alexander met een gezamenlijk lied.

Het lied ‘Bewegen is gezond’ van Kinderen voor Kinderen wordt om 09.30 uur live op radio en tv uitgezonden. Bij het lied hoort ook een ‘Koningsdans’. Ruim 1,3 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk doen aan de spelen mee.

Een video van de Koningsdans – Bewegen is gezond –  Kinderen voor Kinderen is hieronder te bekijken:

80% (ongeveer 6000) van de 7500 basisscholen hebben zich aangemeld. De Koningsspelen bestaan uit een gezamenlijk ontbijt en sportdag. Verder mogen de scholen zelf bepalen hoe de spelen worden vormgegeven. Onze aanstaande koning Willem-Alexander en de aanstaande koningin Máxima zijn bij het begin van de Koningsspelen in Enschede.

Willem-Alexander en Máxima riepen de scholen op om op 26 april, de laatste schooldag voor de inhuldiging, sportevenementen te houden. Scholen die zich aanmelden, krijgen een pakket van het Nationaal Comité Inhuldiging om de dag extra feestelijk te maken.

Konings ontbijt
In Nederland zijn zo’n 7500 basisscholen met 1,6 miljoen leerlingen. Het comité wil de kinderen eerst gezamenlijk laten ontbijten, waarna er wordt gesport.

Eerder had een aantal scholen geklaagd dat het moeilijk zou worden de Koningsspelen te organiseren, omdat de invulling van de dag pas laat bekend was en de laatste vrijdag voor de meivakantie vaak een vrije dag is.

Het Comité zegt daar weinig van te merken. “Het leeft heel erg onder de scholen. We horen maar van enkele scholen dat ze problemen hebben met de organisatie. Het is kort dag, maar niet te kort dag.”