De eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden

„De eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden.” Met die woorden sloot koning Willem-Alexander de allereerste Koningsdag af. De koninklijke familie vierde het feest zaterdag in de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen. In beide plaatsen verliep het bezoek vlekkeloos.

Koningspaar-Koningsdag-2014-AmstelveenDe aanwezigheid van de prinsesjes: Amalia, Alexia en Ariane was misschien nog wel de grootste verrassing op Koningsdag.  Eerder was namelijk bekendgemaakt dat de dochters van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima er niet bij zouden zijn. Blijkbaar heeft het Koningspaar ze op het laatste moment besloten ze toch mee te nemen naar Amstelveen, al liepen ze niet de hele route mee. De prinsesjes zwaaiden volop naar het publiek en prinses Amalia gaf het startschot op de atletiekbaan. (Foto: ANP)

In het Stadshart van Amstelveen maakte de koninklijke familie kennis met de groene, sportieve, internationale en culturele aspecten van de stad. De familie toonde zich sportief en zo trokken prinses Annette en prins Pieter-Christiaan een sprintje. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begaven zich kort op het hockeyveld.

Op het Stadsplein was het bomvol met oranje toeschouwers. Ruim 25.000 mensen waren naar Amstelveen gekomen om de koninklijke familie te zien. Burgemeester Fred de Graaf sprak van een „fantastische eerste Koningsdag”.

De koninklijke familie begon de nationale feestdag om klokslag 10 uur in het pittoreske De Rijp. Net als in Amstelveen werd Willem-Alexander hier toegezongen voor zijn verjaardag.  Ruim 7.000 mensen waren hier van de partij. Burgemeester Ria Oosterop-van Leussen roemde na afloop de feestelijke sfeer in haar dorp. „Het weer, de mensen, het was nog mooier dan verwacht.”

Vanachter de hekken klonk het geregeld „Bea, Bea”, dit geeft wel aan hoe populair Prinses Beatrix nog altijd blijkt te zijn. Extra bijzonder was het dat prins Bernhard jr. erbij was. De zoon van Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet heeft namelijk lymfklierkanker. Van Vollenhoven noemde het „een groot feest” dat zijn zoon mee kon.

Aan het eind van het bezoek lichtte Willem-Alexander een tipje van de sluier op van het Koningsdag 2015 programma. Mogelijk krijgt die een andere vorm. „Waarom iets veranderen wat een succes is”, vroeg de koning zich hardop af.