Programma Koningsdag 2014 bekend

Programma Koningsdag 2014 vandaag bekend gemaakt. De allereerste Koningsdag staat voor de deur. Op 26 april hebben de gemeenten Amstelveen en De Rijp de eer om festiviteiten te verzorgen voor het Koningspaar. Het programma voor beide gemeenten is vandaag bekendgemaakt.

De-Rijp-KoningsdagDe koninklijke familie krijgt op 26 april van 10.00 tot 11.00 uur een ‘tijdreis’ door het historische centrum van De Rijp. Helden uit het heden en verleden maken daarbij hun opwachting en koning Willem-Alexander en koningin Máxima  krijgen een muzikaal programma voorgeschoteld. Ook kan er gesmeten worden met koninklijke keien en is er een boottocht. Om 12.00 uur gaat het programma verder in Amstelveen. Daar hebben festiviteiten op het gebied van cultuur, groen en sport een modern tintje.

Beide burgemeesters zeiden erg vereerd te zijn dat Koningsdag in hun gemeente plaatsvindt.

Helden in De Rijp
Route Koningsdag 2014Het pittoreske en monumentale De Rijp laat de familie onder meer kennismaken met helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater. Ook komen de haringvisserij en walvisvaart waar de Noord-Hollandse gemeente om bekendstaat voorbij. De hoge gasten maken een korte tocht met een boot, kunnen het speciaal gebrouwen bier Woeste Willem proeven en zien dorpsbewoners onder meer sjoelen en keien smijten.

Klik op onderstaande links om de plattegronden van de route van de koninklijke familie en het programma in PDF-formaat te downloaden.

Sport en groen in Amstelveen
Amstelveen doet een hedendaags sausje over het feest, waarin jongeren een grote rol spelen. Het moderne Stadsplein vormt het middelpunt. De familie ziet kinderen met schooltuintjes, jongeren die veen steken en een 50 meter lange atletiekbaan waar korfballers en cricketers sporten. Ook is er aandacht voor muziek, dans en kunst en het internationale aspect van de stad. De koningin en prinsessen krijgen niet zoals gebruikelijk een boeket in de hand, maar een bloemcorsage op de pols.

In De Rijp en Amstelveen werken respectievelijk 1200 en 1400 vrijwilligers mee aan de invulling van het feest. De kosten bedragen in totaal ongeveer 1,5 miljoen euro, waar de provincie een derde van ophoest. Burgemeester Ria Oosterop-van Leussen van De Rijp verwacht 10.00 tot 15.000 bezoekers. ‘Dan is het dorp ook wel vol.’ Collega Fred de Graaf van Amstelveen kan 20.000 tot 25.000 mensen kwijt langs de route en heeft elders in de stad grote tv-schermen waar de festiviteiten op te zien zijn.