Koningsmantel of Kroningsmantel?

De RVD heeft bevestigt dat bij zijn inhuldiging op 30 april koning Willem-Alexander een gerestaureerde versie van de koningsmantel draagt die koningin Beatrix in 1980 droeg.

koningsmantel-willem-alexanderEen koningsmantel is een mantel die (tijdens de kroning of inhuldiging) wordt gedragen door een koning of koningin, daarom ook wel kroningsmantel genoemd. In Nederland kan men echter niet over een kroningsmantel spreken want in Nederland wordt een koning niet gekroond, maar ingehuldigd en dus zou alleen het begrip koningsmantel gebruikt moeten worden.

Zelf een oranje Koningsmantel dragen tijdens Koningsdag of leuke andere oranje Koningsdag artikelen zoals een oranje Koningskroon klik op de links.

De huidige Nederlandse koningsmantel (naar Frans ontwerp)dateert van 1948 en een kopie van het origineel uit 1815 van de inhuldiging van Willem I.

  • Tot 1948 werd de mantel hersteld, aangepast en vernieuwd door een bontwerkerij in Den Haag. Voor de inhuldiging van koningin Juliana werd de mantel daar door het hof weggehaald en naar het paleis op de Dam gebracht. Aan de jonge Zwitserse couturier Erwin Dolder werd gevraagd de mantel gebruiksklaar te maken voor Juliana’s inhuldiging. In plaats daarvan maakte hij een nieuwe, waarvoor alleen de oude gouden leeuwen werden gebruikt en een klein deel van het oude hermelijn.
  • koningsmantel-kroningsmantelIn 1980 hersteld Theresia Vreugdenhil (1929-2012), de toen 32 jaar oude mantel voor de inhuldiging van Beatrix.
  • Eind januari 2013 werd bekend dat ook Willem-Alexander de mantel gaat dragen, De Partij voor de Dieren stelde daarover Kamervragen. Premier Rutte heeft schriftelijk gereageerd met: ‘De historische koningsmantel is afgezet met bont afkomstig van hermelijnen. Na de inhuldiging in 1980 is in de mantel geen bont meer verwerkt. Hiertoe bestaat evenmin enig voornemen.’

(foto’s ANP)