Roemeense zakkenrolllers met Koningsdag

Ook met Koningsdag 2014 op 26 april wordt weer een grote groep criminelen uit Roemenië verwacht. Net als vorig jaar tijdens de Gay Pride zullen waarschijnlijk ook met Koningsdag honderden bezoekers van vooral smartphones of hun portemonnee worden beroofd.

koningsdag-roemeense-zakkenrollersGroepjes zakkenrollers slaan tegelijkertijd toe in de verschillende drukke gebieden, zoals het Rembrandtplein, de Reguliersdwarsstraat en het Amstelveld. Ze hanteren een vaste methode: duwen in de menigte en op slippers of zomerschoeisel trappen, waardoor slachtoffers worden afgeleid en commotie ontstaat.

Er worden in Amsterdam speciale ‘zakkenrollersteams’ van de politie ingezet. De Roemeense politie gaat hun Amsterdamse collega’s helpen bij het aanpakken van Roemeense zakkenrollers. De politie gaat nog kijken welke momenten het best zijn om samen met de Roemeense agenten de jacht op zakkenrollers te openen. Ook is de politie bezig met de verbetering van het uitwisselen van informatie met andere grote steden in Europa, om te zien of zakkenrollers eerder al actief waren.

Inmiddels is bekend dat de politie in Amsterdam hulp krijgt op Koningsdag 2014 van Roemeense collega’s. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg op stadszender AT5.

Vorig jaar kreeg de Amsterdamse politie op Koninginnedag 800 aangiftes van zakkenrollerij binnen.

“Dat afgrijselijk aantal van vorig jaar willen we niet meer hebben”, zei Aalbersberg. Daarom krijgt zakkenrollerij dit jaar extra aandacht.

Tijdens grote festiviteiten in de stad zijn Roemeense bendes van zakkenrollers actief. Vandaar de ondersteuning van Roemeense agenten. Eind augustus maakte burgemeester Van der Laan al bekend dat Roemenië hulp had aangeboden bij het probleem met de zakkenrollers.