Mijn droom voor ons land, insecten eten

Mijn droom voor ons land is dat koning Willem-Alexander ‘entomofagie‘ oftewel het eten van insecten op de kaart zet. Het zou geweldig zijn als we voortaan met Koningsdag op 27 april  op elke vrijmarkt in Nederland de bitterballen laten staan en Bugballs of andere insecten snacks zouden eten.

insecten-snack-Lotte-StekelenburgInsecten als toekomstige vleesvervanger dus. Het eten van insecten is duurzaam, want het heeft een flink aantal voordelen voor het milieu boven het eten van bijvoorbeeld vlees.

Klik hier en steun deze droom voor de koning!

Een 4-tal redenen om insecten te eten:

 1. Gezondheid
  Insecten zijn zo anders dan de mens, dat ziektes die bij insecten voorkomen niet op mensen over kunnen gaan. Bij vlees is dat wel anders, denk aan BSE, de varkenspest en vogelgriep.
 2. Efficiënt
  Dieren hebben veel voedsel nodig: voor iedere 10 kilogram aan voedsel, krijg je 1 kilo rundvlees. Bij insecten ligt dat veel hoger: voor 10 kilo voedsel, krijg je 8 tot 9 kilo insectenvlees.

 1. Milieubelasting
  Insecten produceren veel minder mest dan vee. Daar komt bij dat de uitwerpselen van insecten minder broeikasgassen bevatten dan de mest van koeien en varkens, dus minder belastend zijn voor het milieu.
 2. Kwaliteit
  Insecten bevatten voldoende eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten; vergelijkbaar met vlees. En insecten zijn ook zeer gunstig als het om calorieën gaat: een kilogram aan sprinkhanen bevat evenveel calorieën als tien hotdogs of zes hamburgers.

Daarnaast is het eten van insecten diervriendelijk(er), want in tegenstelling tot onze gebruikelijke veestapel, zijn insecten wel gewend om dicht op elkaar te leven.  En insecten zijn ook nog eens erg lekker: “Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes”

Kijk anders eens www.duurzaaminsecteneten.nl voor lekkere insecten recepten of voor een insecten restaurant bij jou in de buurt. Klik hier als je een keer bugbar (een energiereep die gemaakt is van krekels) wil proberen waardoor je nog sneller kan hardlopen?

Wat is jouw droom voor de koning? Laat dit weten en dan komt dit wellicht in het dromenboek!