Kroning in onze onverkoopbare woning

Dat er in 33 jaar veel kan veranderen is wel duidelijk als je bekijkt hoe het bijvoorbeeld met de woningmarkt in 1980 tijdens kroningsdag was gesteld in vergelijking met de huidige woningmarkt in 2013. Toch wel opmerkelijk:

  • geen-woning-geen-kroningKroning in 1980: Wij hebben huizen nodig, zonder woning geen kroning!
  • Kroning in 2013: We kijken de kroning in onze onverkoopbare woning! Koop a.u.b. mijn huis, ik moet er van af.

1980
Bijna 10.000 man politie, marechaussee en militairen moest voorkomen dat de kroning van koningin Beatrix op 30 april 1980 in Amsterdam uit de hand zou lopen. De binnenstad van Amsterdam was een vesting, er gold een pasjesregeling voor bewoners, scherpschutters waren geposteerd op de daken en het luchtruim boven de stad was verboden gebied. Het verloop van de dag: een veldslag werd het, met honderden gewonden en miljoenen guldens schade. 30 april 1980 ging niet de geschiedenis in als ‘de kroning’, maar als ‘het kroningsoproer’.

2013
De website GeenStijl kondigt een massale demonstratie aan op 30 april 2013 in Amsterdam: “Rellen in de stad! Opwaaiende stoeptegels! Rookbommen! Agenten met lantaarnpalen om hun nek! Huilie punkmeisjes met hoofdwonden en ME-waterkanonnen die volwassen kerels zo van hun brommer spuiten!”

Laten we vooral hopen dat Kroningsdag 2013 de boeken in zal gaan als een fantastisch oranje feest en dat iedereen een heerlijke dag heeft en zich daarna kan voorbereiden op een geweldig Koningsdag 2014.