Koningsdagfeesten verhuizen naar binnen

Koningsdagfeesten verhuizen naar binnen. Veel organisatoren van koningsnacht en koningsdagfeesten nemen het zekere voor het onzekere in verband met de voorspelde regen en kou aankomende dagen en verhuizen naar binnen.

koningsdag-weer-kouderBekijk hier de weersvoorspelling voor Koningsdag en Koningsnacht 2016

Het buitenfestival VOLTT zwichtte als eerste voor de voorspelde regen op Koningsdag. Het feest vindt niet meer buiten plaats op het terrein van de NDSM-werf, maar op een binnenlocatie.

Het Kingsland Festival op het terrein van de RAI is uitverkocht. Een van de drie podia was al binnen gepland. Als het weer zo blijft als voorspeld, probeert Kingsland meer binnenruimte van de RAI te krijgen, zegt een woordvoerder, zodat ook een tweede podium naar binnen kan.

De organisatie van het Q-Factory-festival op Koningsdag neemt het zekere voor het onzekere: het hele buitenfestival wordt naar binnen verplaatst. ‘Het wordt erg slecht weer, zo slecht is het in jaren niet geweest. Daarom verplaatsen we alles naar binnen’, zegt een woordvoerder.  Het festival zou buiten op het Atlantisplein zijn, waar Q-Factory zetelt, volgens de website ‘het grootste muziekmakerscentrum van Europa’ met veel zalen om te repeteren, op te treden of opnames te maken. ‘Binnen hebben we dus ruimte genoeg.’ De organisatie verwacht op en rond Koningsdag ruim 2500 man over de vloer te krijgen.

Het gratis festival Cartel Kingsday, dat op het Klönneplein bij de Westerunie plaatsvindt, wordt mogelijk ook voor een gedeelte of helemaal verplaatst naar de Westerliefde of het Transformatorhuis. “Maar op Koningsdag wil je gewoon buiten staan, dus we hopen nog steeds dat dat kan en anders de oranje poncho’s aan,” aldus de organisatie, die maandagmiddag een besluit neemt over het al dan niet naar binnen verplaatsen van het festival.

Andere festivals zijn nog druk bezig met het regelen van tenten, zoals Kroongetuige, Loveland van Oranje, These Guys Kingsday en Koningsdag Western, al biedt niet elke locatie de mogelijkheid alles te overdekken. Als uiterste maatregel zullen op onder andere Loveland van Oranje, Oranjebloesem, Hanneke’s Kroon en Nassau Festival poncho’s worden uitgedeeld.

De meeste festivals hopen vooral dat de weersvoorspelling nog verandert. Gelukkig zijn er ook genoeg locaties die van oorsprong al een grote binnenruimte hebben. Mocht je echt geen zin hebben in regen, ga dan naar De School, Sugarfactory, Escape, Disco Dolly, Pllek of Club NL.

Arnhem
Het 8Bahn-opperhoofd laat met het oog op de weersvoorspellingen voor het Oranjefeest 3 grote circustenten plaatsen. “Elk podium krijgt zijn eigen tent, met zijn eigen sfeer.” In de tenten kan het behoorlijk warm worden, leert de ervaring. “Daarom komen er ook kluisjes voor de jassen.”

Leeuwarden
De evenementen ‘Brak op het plein’, dat plaats zal vinden in de Koningsnacht, en het Leeuwarder Muziekplein (Koningsdag) zal in een verwarmde tent van 50 meter lang op het Zaailand plaatsvinden.

Zowel ‘Brak op het plein’ als het ‘Leeuwarder Muziekplein’ zijn, net als voorgaande jaren, gratis toegankelijk en met de verwarmde tent de perfecte evenementen om Koningsdag en nacht uitbundig te vieren.

Voor een compleet overzicht van feesten, festivals, & activiteiten met Koningsdag ga je naar onze evenementenpagina.