Koningsdag op erfgoedlijst

Koningsdag wordt opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. Hoewel de nationale feestdag nog nooit is gevierd, past Koningsdag in de lange traditie om de verjaardag van het Nederlandse staatshoofd te vieren.

koningsdag-amsterdam“Het feest heeft zich steeds weer ontwikkeld en zich aangepast aan de eisen van de tijd, zodat het altijd populair kon blijven”, stelt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, dat de lijst opstelt.

Nederland heeft zich vorig jaar tegenover Unesco verplicht om het eigen erfgoed in kaart te brengen en te beschermen. Door de verjaardag van koning Willem-Alexander op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te zetten, krijgt het evenement die erkenning. Koningsdag is de eerste nationale feestdag die op de lijst komt. Eerder werden onder andere het bloemencorso in Zundert en de Sint-Maartensviering in Utrecht opgenomen.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen had voorgesteld om Koningsdag op te nemen in de lijst. De voorzitter ervan heeft vandaag op Paleis Soestdijk officieel een certificaat ondertekenen en een schildje in ontvangst nemen. Daar zullen onder meer royaltydeskundige Peter van der Vorst en 480 mensen in klederdracht bij aanwezig zijn.

Grachtengordel
VN-organisatie Unesco houdt sinds 2003 een lijst bij van het wereldwijde immateriële erfgoed. Daar staan inmiddels zo’n 300 tradities op uit 70 landen, zoals de Spaanse flamenco en de Franse keuken.

Nederland deed al langer mee aan de materiële versie van de Unesco-lijst, waar bijvoorbeeld de Amsterdamse grachtengordel op staat, maar ons land heeft pas enkele jaren beleid voor de immateriële lijst.

Of Koningsdag ook op de VN-lijst komt, wordt komende jaren duidelijk. Zodra de nationale lijst is afgerond, zullen suggesties aan de VN worden gedaan.