Inhuldiging Willem-Alexander begeleid door Andre Kuipers

Astronaut André Kuipers en generaal buiten dienst Peter van Uhm begeleiden de toekomstige koning Willem-Alexander op 30 april in Amsterdam in de stoet van het Koninklijk Paleis naar De Nieuwe Kerk.

Andre-Kuipers-begeleid-Willem-Alexander-inhuldingKoning van wapenen en herauten
De RVD maakte afgelopen woensdag bekend dat Kuipers en Van Uhm benoemd zijn tot ‘koning van wapenen’.

Tot herauten zijn dressuuramazone Anky van Grunsven, wetenschapper en oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Robbert Dijkgraaf en Renée Jones-Bos, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, benoemd.

Het statuut van het Koninkrijk wordt gedragen door Oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen Jaime Saleh en voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink draagt de grondwet.

Ceremoniële rol
Bij de inhuldiging van Willem-Alexander vervullen de herauten en ‘koningen van wapenen’ een belangrijke ceremoniële rol. In de stoet loopt een groot aantal functionarissen mee, waaronder leden van de hofhouding, militairen en de commandanten van leger en politie.

Het is aan Van Uhm (als oudste van de ‘koningen van wapen’) om aan het einde van de inhuldigingsceremonie vast te stellen dat de koning is ingehuldigd. Daarna gaan de herauten naar buiten, om ook daar aan te kondigen dat er een nieuwe koning is.

Onderscheidend
Er is gekozen voor mensen “die zich op hun vakgebied en in hun rol sterk hebben onderscheiden en hun vakgebied voor een breed publiek toegankelijk hebben gemaakt”. Zo heeft bijvoorbeeld Anky van Grunsven de meeste olympische medailles behaald in de Nederlandse geschiedenis.