Dagjestoeristen in De Rijp

De allereerste Koningsdag heeft zijn sporen nagelaten in De Rijp. Koningsdag is allang voorbij, maar wie goed kijkt in De Rijp komt koning Willem-Alexander overal tegen, aldus het Noord Hollands Dagblad.

Dagjestoeristen zijn deze zomervakantie nog steeds massaal op zoek naar die koninklijke sporen, zo blijkt. Niet alleen direct na Koningsdag 2014 liep het storm; de bezoekersstroom houdt aan. De VVV meldt dat er half juli al bijna net zo veel toeristen naar het dorp zijn gekomen als normaal in een heel seizoen. Die bezoekers komen niet alleen om te leren over de geschiedenis van de walvisvaart of de allesvernietigende branden uit de dorpsgeschiedenis, maar ze komen vooral ook voor Oranje.

De-Rijp-KoningsdagBij de VVV zijn ze er beduusd van. Ellen Duinmaijer pakt het logboek er even bij. In dat logboek houden de VVV-medewerkers bijzonderheden bij. En die zijn er deze zomer genoeg. ,, Vóór Koningsdag hadden we in een zomerweekend krap honderd toeristen aan de balie. Deze maandag hadden we hier 138 toeristen aan de balie. Op een maandag dus. Dat is voor een VVV-medewerker in haar eentje een hoop werk hoor.’’ Ze bladert verder in het logboek. Toeristen uit België, Zuid-Afrika en uit alle hoeken van Nederland. ,,En ze zeggen er dus vaak bij dat ze De Rijp hebben gezien op televisie. Laatst stond er hier een man voor de deur die hardop riep: ’Kijk, hier heeft Máxima dus gestaan’. Je kunt het bijna niet geloven, maar het gebeurt.’’

Wie ook de volledige Koninklijke ervaring wil, krijgt van de VVV een foldertje mee dat op Koningsdag zelf diende als programma. Maanden later is de plattegrond prima te gebruiken voor een korte rondwandeling door het historische centrum van De Rijp. De nadruk ligt op kort, want met tien minuten is het wel bekeken. Je vraagt je af hoe de koning en zijn gevolg er toch ruim een uur over hebben kunnen doen. Maar goed: voor de toerist worden er dan ook geen toneelstukken opgevoerd, is er geen geïnteresseerd gesprekje te voeren met een haringroker en staat er ook geen bootje klaar om je van het Rolderspad naar de Meelzak te varen. Maar te voet ben je er ook in een minuut. Onderweg kun je je vergapen aan prachtige doorkijkjes over het water en de idyllische huizen van de Rijpers. Het is een mooi dorp, maar toeristisch ook heel ongerept. Geen kermis, maar gewoon straatjes waar mensen wonen, werken en leven.

Koningsbier
Bij het Wapen van Munster, nagenoeg aan het einde van de Koninklijke wandeling, hangt een plaquette van het speciale Koningsdagbier Woeste Willem bij de ingang van het terras. Wat blijkt: het bier is op. ,,De vraag was zo groot dat er op dit moment een tweede lading gebrouwen wordt’’, zegt kroegeigenaar Dennis Blokdijk. Achter de ramen van zijn zaak staan nog steeds Oranjeprullaria. ,,Die laat ik in elk geval tot aan het einde van het seizoen staan, misschien zelfs wel tot aan het einde van het jaar. Ik merk dat Koningsdag heel veel mensen richting ons dorp brengt. Die vertellen het natuurlijk ook weer door aan anderen en zo blijft het voorlopig nog wel even komen. Ik denk dat wij nog jaren plezier gaan beleven aan Koningsdag.’’

VVV-medewerker Duinmaijer houdt rekening met een wat tijdelijker effect. ,,Je ziet iets op tv en je gaat erheen, zo werkt het toch? Bij de volgende Koningsdag zal er weer een ander dorp in het vizier van de Oranjeklanten komen.’’ Maar dan blijft De Rijp een mooi dorp. Je kunt er dan ook nog steeds rondwandelen en wie weet is er dan weer volop aandacht voor de walvisvaart en de allesvernietigende branden.