Wij Willem koningen expositie

Sinds afgelopen vrijdag komen de koningen Willem I, II en III weer tot leven op Palei het Loo tijdens de ‘Wij Willem’ koningen expositie. De expositie Wij Willem loopt van 19 oktober 2013 t/m 27 april 2014 en door gebruik van filmscènes, theatrale effecten en multiemedia vertellen deze ‘koningen die Nederland bouwden’ over het ontstaan en het voortduren van onze monarchie.

Koning-Willem-I-II-IIIDe koningen die Nederland bouwden
Paleis Het Loo presenteert vanaf 19 oktober een vernieuwend tentoonstellingsconcept met het multimediaal objecttheater ‘Wij Willem, de koningen die Nederland bouwden’. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

In het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in 2013 schetst Paleis Het Loo het verhaal van de koningen Willem I, II en III in hun tijd en hun rol in de geschiedenis van het koningshuis en Nederland. Wie waren Willem I, II en III? Wat waren hun ambities en dromen en hoe was hun relatie met de politiek en met de bevolking?

De geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden wordt in de Westvleugel van Paleis Het Loo tot leven gebracht in verschillende ruimtes met ieder een andere aanpak. Bezoekers lopen van scene naar scene door het leven aan het hof in de 19de eeuw. Na een introductie op de koningen en hun tijdgenoten, neemt het publiek plaats in een klein theater. Een multimediale voorstelling toont de eerste periode van de monarchie: de aankomst van Willem I in Scheveningen, de slag bij Waterloo, de afscheiding van België, de opbouw van Nederland, het huwelijk van Willem II. Hierin spelen ook delen van de collectie een rol, naast nieuw en bestaand beeldmateriaal.

Vervolgens lopen bezoekers over een brug door de tweede helft van de 19de eeuw; het aannemen van de grondwet, het overlijden van koning Willem II en de regeerperiode van koning Willem III. In de laatste ruimte wordt aan de hand van koningin Emma de overgang gemaakt naar de moderne invulling van het koningschap.

Waarom heeft koning Willem-Alexander de traditie niet voortgezet en zichzelf Willem IV genoemd?