100 dagen Koning Willem-Alexander

Sinds afgelopen woensdag zit Koning Willem-Alexander al 100 dagen op de troon. RTL Nieuws peilde de stemming in het land, en de meeste Nederlanders zijn vol lof.

koning-willem-alexander-en-koningin-máximaPopulair
De afgelopen drie maanden is de populariteit van Willem-Alexander en Máxima alleen maar toegenomen. Dat blijkt uit een enquete van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

In april vond 49,7 procent van de Nederlanders koningin Máxima het meest sympathieke lid van het koningshuis. Dat is nu gestegen naar 52,6 procent. Drie maanden geleden koos 9,8 procent voor koning Willem-Alexander. Zijn populariteit stijgt nu een heel klein beetje tot net boven de 10 procent (10,8 procent).

Volgens royaltykenner Marc van der Linden was koningin Beatrix helemaal niet bezig met populariteit, maar Willem-Alexander is dat wel: “Deze koning vindt het ook echt belangrijk dat hij gedragen wordt door de bevolking.”

Goede koning
Bijna 95 procent van de ondervraagden vindt Willem-Alexander een goede koning.

Nederlanders zien na 100 dagen al verschillen in de stijl van koning Willem-Alexander en die van koningin Beatrix. De meeste ondervraagden vinden hem spontaner en toegankelijker dan zijn moeder.

Blijkbaar bevalt de nieuwe stijl van de koning: uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat 70 procent Beatrix niet mist. Veel mensen geven aan dat Willem-Alexander dichter bij het volk staat en opener is. Ze vinden hem moderner dan Beatrix en minder formeel.

Vertouwen
Na 100 dagen koning Willem-Alexander hebben Nederlanders het volste vertrouwen in hem. Willem-Alexander heeft sinds zijn aantreden aan vertrouwen gewonnen. In een vergelijkbaar onderzoek bleek in april dat 79,2 procent van de ondervraagden hem het koningsschap toevertrouwden.

Nu zegt 86 procent van de ondervraagden vertrouwen te hebben in onze koning. Bijna een op de vier, 24,8 procent, heeft zelfs veel vertrouwen in Willem-Alexander.