Ex-werknemers van het bedrijf dat de loterijsystemen beheert vrezen dat er wordt gesjoemeld met de uitslag van de Koningsdagloterij. De Kansspelautoriteit is een officieel onderzoek begonnen naar malversaties bij de Staatsloterij. De toezichthouder van de gokbranche heeft aanwijzingen dat diverse trekkingen zoals met de Koningsdagtrekking niet volgens de regels zijn verlopen.
Formeel is het onderzoek gericht op ‘de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces’. Deze zomer begon de Kansspelautoriteit al een vooronderzoek. Dat onderzoek kwam eerder deze maand in een stroomversnelling na vragen van de Volkskrant over een beveiligingslek bij de Staatsloterij. De toezichthouder plande een inval, maar daar kregen de bazen van de loterij afgelopen donderdag voortijdig lucht van. Daardoor lijkt het onderzoek bij voorbaat beschadigd.
Of er daadwerkelijk sprake is geweest van vals spel, is niet bekend. Wel is het opvallend dat de trekking van januari van dit jaar en de trekking van Koningsdag 2014 niet volgens protocol zijn verlopen. De loterij keerde in januari minder uit dan de bedoeling was. Bij de Koningsdagverloting maakten meer loten deel uit van de trekking dan er waren verkocht. De loterij zegt in een reactie dat ze deze fout voor de trekking heeft gecorrigeerd.
De Staatsloterij, met de minister van Financiën als enig aandeelhouder, heeft de fouten bij de trekkingen niet naar buiten gebracht. Daartoe is de loterij wettelijk ook niet verplicht. Wel werd de Kansspelautoriteit (KSA) op de hoogte gesteld.
Een 4-tal oud-medewerkers van Intralot verklaren tegenover de Volkskrant dat het door een beveiligingslek mogelijk is de uitslag van de Staatsloterij te manipuleren.