Koningsdag 2014 één groot feest

Koningsdag 2014 was één groot feest. De viering van deze eerste editie van Koningsdag in  is zaterdag in de grote steden ondanks de vele bezoekers zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Op enkele aanhoudingen voor vechtpartijtjes en vandalisme na, werd de dag gekenmerkt door grote feestvierende menigtes die er volgens de woordvoerders van de verschillende gemeenten er vooral een gezellige dag van maakten.

koningsdag-amsterdamZoals ieder jaar trok ook met deze eerste Koningsdag Amsterdam de meeste bezoekers (tussen de 600.000 en 800.000 mensen). Dat aantal was vrijwel gelijk aan dat van de laatste editie van Koninginnedag, in 2012. Vorig jaar was er geen Koninginnedag, of Koningsdag, vanwege de troonswisseling.

Breda
Op de allereerste Koningsdag was Breda voor het eerst gastheer van het traditionele 538-muziekfestijn, dat voorheen altijd op Koninginnedag op het Museumplein in Amsterdam plaatsvond. Rond 21.00 uur ’s avonds waren nog zo’n 30.000 bezoekers op het Chasséveld in Breda. In totaal waren er 40.000 kaarten verkocht voor het evenement.

Niet alleen het 538-feest verliep succesvol. ,,Er heerste de hele dag een goede sfeer in de stad”, aldus de gemeente.” In de binnenstad waren rond 21.00 uur nog ongeveer 10.000 mensen feest aan het vieren.

Eindhoven
Ook de gemeente Eindhoven constateerde zaterdagavond dat de eerste Koningsdag ooit bijzonder goed is verlopen. De Brabantse stad trekt traditioneel veel bezoekers voor alle oranje-evenementen. Dit jaar kwamen er zo’n 188.000 mensen naar Eindhoven, waarvan er 64.000 met de trein kwamen. Met name op het Stratumseind en Stadhuisplein was het druk volgens de gemeente.

Utrecht
,,De eerste Koningsdag is goed verlopen. De festiviteiten verliepen gezellig en zonder grote problemen”, twitterde Utrecht.

,,Op diverse locaties was het druk, maar het bleef steeds beheersbaar. Het aantal bezoekers wijkt niet af van andere jaren.” In 2012, tijdens de laatste editie van Koninginnedag, waren er 100.000 mensen in de Domstad.

Treinen
De trein was voor veel feestgangers weer een populaire manier om hun bestemming te bereiken. De NS vervoerde in totaal zo’n 270.000 mensen naar Amsterdam. Eindhoven kreeg ongeveer 64.000 mensen via het spoor binnen. Iets meer dan 30.000 mensen pakten de trein naar Breda.