Koningsdag kouder dan Koninginnedag

In de Metro (foto: Metro) van 09-04-14 lazen we onderstaande opmerkelijke nieuws:

“Koningsdag is gemiddeld één graad kouder dan Koninginnedag”

koningsdag-weer-kouderEen zonnige dag zonder regen, dat is waar het grootste deel van Nederland op hoopt op Koningsdag. Maar wat blijkt dus, Koningsdag is kouder en natter dan Koninginnedag. Warmere oranje Koningsdag kleding dan gebruikelijk zal niet snel nodig zijn, maar Koningsdag 2014 is gemiddeld 1 graad kouder dan ons oude vertrouwde Koninginnendag. Ook valt er dus meer regen, concludeert www.weeronline.nl in een onderzoekje naar het weer in Amsterdam op 30 april en 27 april in de afgelopen 33 jaar.

Gemiddeld was het sinds Beatrix aantrad op Koninginnedag 16,4 graden. Op 27 april, de datum van Koningsdag, was de gemiddelde temperatuur 15,4 graden. In 1982 beleefde Nederland de koudste Koninginnedag, toen werd het slechts 9,6 graden. Elf jaar later was het de warmste met 27 graden. De warmste 27 april was in 2007, toen het 25,1 graden werd. De koudste was in 1985, met 8 graden.

Op de datum van Koningsdag 27 april viel gemiddeld 1,7 millimeter regen. Op Koninginnedag was dat bijna een millimeter minder: 0,8 millimeter. De natste Koningsdag was in 1983, toen 22,8 millimeter viel. In 2002 maakte Amsterdam de natste Koninginnedag door met 7 millimeter regen.

Wel was er tussen de buien door meer zon op Koningsdag. Op 27 april was er gemiddeld 36 minuten meer zonlicht dan op 30 april, terwijl de zon op Koningsdag elf minuten minder lang aan de hemel staat. In april kan het weer van week tot week sterk wisselen. Er zijn volgens weeronline.nl ook veel jaren aan te wijzen waarin het op 27 april warmer was dan op 30 april.

Check hier de actuele weersvoorspelling voor Koningsdag.

Heb jij al een leuk Koningsdag t-shirt? Een tip voor de dames: Neem geen wit Koningsdag t-shirt want die schijnt door als het inderdaad een regenachtige Koningsdag wordt 😉