Koningsbrood in Dordt

Koningsbrood in Dordt. In Dordrecht wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een heus Koningsbrood. Het brood moet in de aanloop naar Koningsdag 2015, dat in Dordrecht wordt gevierd, in alle Dordtse bakkerijen moeten liggen.

koningsbroodHet Koningsbrood is één van de ideeen van de Dordtse Raad van Kerken die van Koningsdag 2015 in Dordrecht een enorm succes willen maken. O.a. bakkerij Van der Breggen aan de Reeweg Oost gaat met het idee Koningsbrood aan de slag. Hij zoekt ook samenwerking met andere bakkers. De ontwikkelaars van het Koningsbrood willen hun hagelnieuwe product mogelijk zelfs landelijk in de winkels krijgen.

Recept Koningsbrood
Van der Breggen zoekt nog naar een bijzonder recept voor het brood dat tegen Koningsdag 2015 verkrijgbaar moet zijn. Hij zoekt daartoe contact met collega-bakkers. “Misschien gaan we er wel een vakwedstrijd aan verbinden,”aldus Van der Breggen.

De Dordtse Raad van Kerken kwam in eerste iunstantie met het idee voor het Koningsbrood brood en hebben inmiddels een speciale broodcommissie in het leven heeft geroepen. Volgens voorzitter Hans Berrevoets is de keuze voor brood ook symbolisch bedoeld. “Er is een brede symboliek. Brood is een vorm van welkom. Welkom aan de Koning en welkom aan Dordrecht.” Daarnaast staat brood voor ‘verbinding’, meent hij.

Bijbel
In de Bijbel speelt brood uiteraard ook een belangrijke rol, voegt Berrevoets daar nog aan toe. “Het brood werd gebroken en toen was er genoeg voor iedereen.”

Het Koningsbrood zou trouwens niet alleen bij bakkerijen en in de winkels verkocht moeten worden, maar bijvoorbeeld ook op Koningsdag bij de kerken in het centrum uitgedeeld kunnen worden, zegt Berrevoets. Momenteel wordt nog overlegd om de opbrengst van het brood aan een goed doel te schenken.