Koningspaar bezoekt Luxemburg

Ruim drie weken na de inhuldiging brengt koning Willem-Alexander zijn eerste bezoek aan het buitenland als staatshoofd. Samen met koningin Máxima is hij afgelopen vrijdag in Luxemburg, op bezoek bij de groothertog en de premier van het land.

koningspaar-bezoek-luxemburgHet bliksembezoek is het eerste buitenlandse bezoek van het nieuwe koningspaar.  Voor het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg stond vrijdag al een groep Nederlanders klaar die een glimp probeerden op te vangen van het kersverse koningspaar.

Het bezoek is geen officieel staatsbezoek, daarvoor is het te kort. Máxima spreekt dan ook liever over een beleefdheidsbezoek van het ‘junior staatshoofd’. Bij het paleis in Luxemburg-stad was een wandeling van precies 47 meter om het publiek een kans te geven het nieuwe koningspaar te zien. Binnen was een korte ontvangst, gevolgd door een lunch waarbij ook erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie aanschuiven. Beiden waren vorige maand in Amsterdam getuige van de troonswisseling.

Ook bezoek aan Duitsland en Denemarken
Over een week gaan Willem-Alexander en Máxima naar Duitsland en daarna volgen Denemarken en België. De verwachting is dat ook andere landen aan het lijstje zullen worden toegevoegd.

Willem-Alexander heeft voor de troonswisseling al aangegeven in korte tijd heel veel landen te willen bezoeken. Hij kiest daarbij niet voor de traditionele vorm van een staatsbezoek maar voor korte uitstapjes naar bevriende en vaak al bekende staatshoofden, gekoppeld aan een kennismaking met de premier en in Luxemburg en Denemarken ook de voorzitter van het parlement.