Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Groningen en Drenthe

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken dinsdagochtend 28 mei de provincie Groningen en dinsdagmiddag de provincie Drenthe.

koning-willem-alexander-en-koningin-máximaHet bezoek aan de provincie Groningen is het eerste in de reeks van twaalf bezoeken die de Koning en Koningin na de troonswisseling op 30 april 2013 aan alle provincies in Nederland brengen. Er staan twee provincies per dag op het programma. Bekijk hier het gehele programma van alle provincies.

Uitgangspunt van de bezoeken is dat vele mensen de gelegenheid krijgen om de Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in hun provincie te zien en te ontmoeten. Beide provinciebezoeken worden aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst in de buurt van de provinciegrens. Daar ontmoeten de Koning en Koningin in totaal 100 mensen (50 uit elke provincie) die een bijzondere betekenis hebben voor beide provincies, zoals sporters, musici, vrijwilligers, ondernemers en onderzoekers. De Commissaris van de Koning in de provincie begeleidt de Koning en Koningin. Gastheer is de burgemeester van de gemeente die wordt bezocht.

Provincie Groningen
Groningen: ontvangst op het Provinciehuis en rondwandeling over het Martini-kerkhof en de Grote Markt

koningspaar-in-groningenDe Commissaris van de Koning, drs. M.J. van den Berg, begroet de Koning en Koningin bij het provinciehuis aan het Martinikerkhof. In het provinciehuis is er een korte kennismaking met onder anderen het College van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten.

Martinikerkhof: begroeting door de burgemeester van Groningen, dr. J.P. Rehwinkel, en aanvang stadswandeling vanaf het provinciehuis door een deel van het centrum van Groningen. Op het Martinikerkhof vinden muziekoptredens plaats, een uitvoering van kindercircus Santelli en speelt het draaiorgel Pronkjewail (pronkjuweel). De wandeling gaat verder naar de Grote Markt en het Waagplein.

Grote Markt/stadhuis noordzijde:

  • Presentatie van de bouw van het Groninger Forum, nieuw cultuurhuis;
  • ‘Energieke’ optredens rond het thema Energy Valley. Energiebedrijven, ondernemers, kennisinstellingen en overheden in Noord-Nederland werken samen aan de ontwikkeling van een energieregio in het noorden;
  • Muziekoptreden door studenten van het Prins Claus Conservatorium;
  • Portrettekenen van de Koning en Koningin door kunstenaars en studenten van Academie Minerva.

Waagplein:

  • Presentatie van het project ‘Healthy ageing’. Healthy ageing, gezond en actief ouder worden, is het speerpunt van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en komt terug in de kerntaken van de organisatie. Het UMCG werkt hiervoor samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), hogescholen, overheden en het bedrijfsleven.

Stadhuis Zuidzijde:

  • Live-optredens in het kader van de diverse pop- en cultuurfestivals in Groningen: Eurosonic/Noorderslag, Noorderzon, Noorderlicht en Swinging Groningen;
  • Op het balkon van het gemeentehuis tekenen de Koning en Koningin het Gulden Boek der stad Groningen (gastenboek van de gemeente);
  • Aansluitend afscheid van de Koning en Koningin door de burgemeester op de hoek van de Grote Markt/Gelkingestraat.

Landgoed Nienoord in Leek
Landgoed Leek Nienoord kenmerkt zich door een typisch Groninger borg en tuinen.

De huidige borgen in de provincie Groningen dateren uit de 17e en 18e eeuw en waren buitenplaatsen voor jonkheren. Van de ruim 130 borgen zijn er in de provincie nog 16 over. Naast de borg huisvest het landgoed het Museum Nienoord. Dit rijtuigmuseum heeft de grootste nationale rijtuigcollectie ter wereld www.museumnienoord.nl

Leek: Landgoed Nienoord, Borg en Rijtuigmuseum (gemeente Leek)

Begroeting bij het begin van de oprijlaan van het landgoed door de burgemeester van de gemeente Leek, de heer B.C. Hoekstra. De Koning en Koningin rijden onder begeleiding van muziek van Showband Concordia per koets naar de binnenplaats van de borg. Ontmoeting met vertegenwoordigers van de school met de meest originele Koningsspelen van Groningen.

In de borgtuin een ontmoeting met bewoners uit de wedstrijd Leukste Dorp van Groningen (13 finalisten) en de genomineerden voor de Kroonappels van het Oranje Fonds. Aansluitend een bezoek aan de streekproductenmarkt. Korte voetbalwedstrijd tussen de Leekster Eagles (bekend Gronings zaalvoetbalteam) en Kids United (voetbalteam van kinderen met een beperking). Demonstratie van modelbootjes in de gracht rond de borg.

Vertrek naar Havezate Mensinge in Roden
Havezate Mensinge ligt bij de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Het is een landgoed dat dateert uit 1381 www.mensinge.nl

Provincie Drenthe
Roden: Havezate Mensinge, informele bijeenkomst (gemeente Noordenveld, provincie Drenthe)

koningspaar-in-drentheIn de Havezate worden de provincies Groningen en Drenthe aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst tussen de Koning en Koningin en circa 100 inwoners uit de provincies Groningen en Drenthe. De Commissaris van de Koning in de provincie Groningen draagt de Koning en Koningin bij Havezate Mensinge symbolisch over aan de Commissaris van de Koning in de Provincie Drenthe, de heer J. Tichelaar. (foto ANP, Lex van Lieshout)

Dwingeloo: bezoek aan de Brink (gemeente Westerveld)

Begroeting van de Koning en Koningin door de burgemeester van de gemeente Westerveld, de heer H. Jager en muzikaal onthaal door de Koninklijke militaire kapel Johan Willem Friso Kapel. Op de brink presenteren 12 Drentse gemeenten hun toekomstdromen. Het Shakespeare Theater uit Diever voert een korte samenvatting uit van het toneelstuk Midzomernachtdroom van William Shakespeare. Dit theatergezelschap voert jaarlijks in Diever een openluchtvoorstelling op van een toneelstuk van Shakespeare. Daarnaast presenteren het Nederlands Instituut voor radioastronomie ASTRON en het Archeologisch Centrum West-Drenthe zich. Op een deel van de brink loopt een schaapskudde en er zijn diverse muziekoptredens.

Beilen: ‘Drents kwartiertje’ op de Markt

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, de heer J. Broertjes, op Markt in het centrum van Beilen. De Koning en Koningin maken een korte wandeling over de nieuw aangelegde en gerevitaliseerde Markt met van onder meer het Museum voor Knipkunst en de gym- en turnvereniging FIT-Beilen. Daarnaast zijn de Koning en Koningin aanwezig bij de in werking stelling van een kunstwerk. Het kunstwerk symboliseert het ‘naar binnen halen’ van het water van de naastgelegen Beilervaart.

Assen: afronding bezoek aan de provincie Drenthe

Het bezoek van de Koning en Koningin aan Drenthe wordt afgerond in Assen. Bij binnenkomst in de TT-stad wordt het gezelschap begeleid door motoren. Na begroeting door de burgemeester van de gemeente Assen, de heer K.S. Heldoorn is er een stadswandeling via de Torenlaan en Brink naar de Gouverneurstuin. Langs de route zijn er diverse optredens. De Koning en Koningin worden in de tuin toegezongen door de Drentse zanger en componist Daniël Lohues.

De wandeling eindigt in het oude provinciehuis, het huidige Drents museum, met een ontmoeting met het college van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten. Vertrek van de Koning en Koningin via de oude hoofdingang van het provinciehuis, afscheid op de Noordersingel

(Bron: Koninklijkhuis.nl)