Amersfoort krijgt dit jaar niet alleen een feestelijke Koningsdag, maar ook een groots gevierde Koningsnacht. Een groot podium op het Eemplein, waar zaterdag de looproute van de koning en zijn gevolg eindigt, wordt het epicentrum.
Yordi Grutters, projectleider
De invulling van de vrijdagavond is in handen van poppodium Fluor en FC Amersfoort, zo werd vanavond bekendgemaakt tijdens een vergadering op het stadhuis. Laatstgenoemde muziekorganisatie toverde het Eemplein tot twee keer toe ook al eens om tot festivalterrein. De programmering van de avond wordt waarschijnlijk volgende maand, gelijktijdig met de precieze invulling van het dagprogramma, bekendgemaakt.
De festiviteiten houden op het Eemplein overigens niet op als de koninklijke familie rond de klok van één uur ‘s middags haar hielen heeft gelicht, vertelde projectleider Yordi Grutters. Het podium blijft zaterdagmiddag staan, en wordt dan het domein van de organisatie van Dorpsfeest Hoogland. ,,We dachten ook: het is zonde om zo’n groot podium niet op vrijdagavond en zaterdagmiddag te gebruiken”, aldus Grutters.
‘Groot’ is sowieso het sleutelwoord in de hele organisatie van Koningsdag. Uit vragen van verschillende raadsleden blijkt dat op dit moment al vijftig mensen op het stadhuis zich bezighouden met 27 april, en dat dat de komende weken naar verwachting alleen nog maar meer wordt. Hun salaris is niet opgenomen in de totale begroting die door de gemeente werd vastgesteld op 1 miljoen euro, maar nu op 1,2 miljoen euro staat.
Sponsoren
Die twee ton extra wordt niet door de gemeente bekostigd, haastte wethouder Willem-Jan Stegeman (D66, financiën) zich toe te voegen. ,,Het zijn opbrengsten van sponsoren. Mochten we daar meer geld van ophalen, wat we wel verwachten, dan zou het zelfs onze bijdrage kunnen drukken.” Die bijdrage van Amersfoort staat op 500.000 euro, 400.000 euro komt van de provincie Utrecht en de laatste 100.000 euro wordt van de regiogemeenten gevraagd.
Ook de daadwerkelijke opbouw gaat veel tijd in beslag nemen. Op dinsdag 23 april, de dag na Tweede Paasdag, wordt begonnen met het neerzetten van de eerste versieringen. Wat dit precies gaat betekenen voor de aanwonenden van de route, en voor ondernemers die er hun winkel of café houden, is volgens Grutters op dit moment onderwerp van gesprek. ,,Ook klokken we gelijk met traditionele festiviteiten als op de Bloemendalsestraat, de Hof en De Nieuwe Stad. Het gaat dan vooral over hoe we de veiligheid kunnen garanderen.’’