Safety first met Koningsdag. In de Dordtse binnenstad staan 3 teams met een ambulancefiets klaar voor noodhulp. Medische teams kunnen zich vanaf 3 strategische plekken langs de koninklijke route verplaatsen op een ambubike.
Er komt zelfs een ambulanceboot uit Friesland over die bij extreme incidenten slachtoffers kan evacueren naar noodposten op de kades in Zwijndrecht en Papendrecht.
Extreme drukte
Ambubikes hebben een levensreddende uitrusting bij zich en zijn uitgerust met defibrilator, sirene en zwaailicht. Met de fietsen is het niet mogelijk om patiënten te vervoeren, maar ze kunnen wel snel manoeuvreren op plekken waar het extreem druk is of waar het verkeer vastloopt. Koningsdag wordt naar verwachting drukker dan ooit en de stad zal dan potdicht zijn met versperringen voor gemotoriseerd verkeer. In Dordrecht worden op 27 april 150.000 bezoekers verwacht.
Ziekenwagen vs ambubike en ambulanceboot
De ziekenwagen verliest mogelijk kostbare minuten bij het passeren van een wegversperring. ,,Je kunt niet zomaar aanrijden, alles moet netjes worden gemeld. Met onze ambubikes kun je het gebied wel in.” Van Wingerden vindt het logisch dat de stad wordt geblokkeerd voor auto’s. ,,Zéker na de aanslag in Apeldoorn en in deze onrustige tijden in de wereld. Het vereist extra paraatheid. Mocht er iets extreems gebeuren, dan hebben we in Zwijndrecht en Papendrecht een plek waar we een medische faciliteit kunnen optuigen. We kunnen mensen eventueel snel evacueren met de ambulanceboot die we lenen uit Friesland.”