Koningsspelen 2016

Koningsspelen 2016 zal worden gehouden op vrijdag 22 april 2016.  Bekijk hier nuttige informatie incl. LIVE-UPDATE voor deze nieuwe oud Hollandse traditie.

De organisatie van de Koningsspelen is op dit moment met verschillende partijen in gesprek over de uitvoering van de Koningsspelen 2016. De datum voor de Koningsspelen 2016 is vastgesteld op vrijdag 22 april 2016, de laatste vrijdag vóór Koningsdag. Basisscholen kunnen zich vanaf 4 januari inschrijven voor deze 4e editie van de Koningsspelen.

Koning bezoekt Koningsspelen in EnsTijdens de koningsspelen van 2014 heeft Koning Willem-Alexander in Ens (Flevoland) het startsein gegeven (zie foto: ANP). Zo’n 1,1 miljoen leerlingen van ruim 5400 scholen in het hele land deden mee aan de dag vol sport en spel. Tijdens de koningsspelen van 2015 gaf Koning Willem-Alexander startsignaal op een oranje fluitje in Leiden samen met Koningin Máxima.

Op het liedje ‘Doe de Kanga’ van Kinderen voor Kinderen werd in 2014 een wereldrecordpoging dansen en zingen gedaan op alle deelnemende basisscholen. In 2015 op het liedje ‘Energie!’ werd ook weer volop gedanst.
Op 1 april 2016 (nee,  geen grap) komt de nieuwe hit voor de Koningsspelen uit: Hupsakee!  Vrijdagochtend zie je de clip voor het eerst in het vroege Jeugdjournaal. Daarna vind je de videoclip, de dansinstructie en de songtekst op onze website van VARA Kinderen voor Kinderen.

Koningsspelen 2016
De Koningssportdag is net als voorgaande jaren het centrum van deze vrolijke en sportieve dag en wordt voorafgegaan door een goed Koningsontbijt. Ook dit jaar zal er weer een ideeënwedstrijd zijn. De vraag die voor 2016 zal worden gesteld wordt later pas bekend gemaakt.

Elke basisschool mag de Koningsspelen naar eigen wensen en mogelijkheden vormgeven, want de ene school is de andere niet. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes op het eigen schoolplein spelen of samen met andere scholen een sporttoernooi organiseren bij de sportvereniging in de buurt. Voor Koningsspelentips lees je verder op deze site.

Hou vrijdag 22 april 2016 in ieder geval vast vrij voor de vierde editie van de Koningsspelen. De Richard Krajicek Foundation en Johan Cruyff Foundation nemen wederom de landelijke coördinatie op zich.

LIVE UP-DATE
01-01-2016 Zodra er meer bekend is over de Koningsspelen 2016 zal dit elke dag als ververst nieuws hieronder op deze pagina zichtbaar worden.

04-01-2016 Inschrijven voor de Koningsspelen 2016 kan vanaf nu op via de website www.koningsspelen.nl.

05-03-2016 Meer dan 5000 basisscholen in Nederland en het Caribisch gebied hebben zich ingeschreven voor de Koningsspelen, op vrijdag 22 april. Bijna 1,2 miljoen kinderen doen mee aan deze vierde editie.  Het aantal inschrijvingen ligt een stuk lager dan het aantal scholen dat vorig jaar meedeed aan de Koningsspelen. Toen waren dat 6019 basisscholen. De organisatie verwacht de komende weken nog wel nieuwe aanmeldingen.

23-03-2016 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen vrijdag 22 april de Koningsspelen in Amsterdam. Ze zijn in de ochtend aanwezig op basisschool Drostenburg in Amsterdam-Zuidoost. Dit is een school voor leerlingen met een lichamelijke handicap of een chronische ziekte. De dag begint met een feestelijk ontbijt en daarna wordt er door de leerlingen gedanst en gesport. Hierbij zijn ook leerlingen aanwezig van basisschool Polsstok, eveneens in Amsterdam-Zuidoost. Deze school werd vorig jaar uitgeroepen tot de sportiefste van Nederland. In Amsterdam doen ruim 28.500 leerlingen van 133 basisscholen mee aan de Koningsspelen.

01-04-2016 Kinderen voor Kinderen maken weer een nieuw lied en nieuwe dansje,  als  muzikale warming-up kunnen voor de Koningssportdag. Deze Koningssportdag kan naar eigen vrijheid ingevuld worden, waarbij de kinderen hopelijk lekker actief en sportief bezig gaan. Vandaag (nee,  geen grap) komt de nieuwe hit voor Koningsspelen 2016 uit:  Hupsakee!