Koningsboom – Koningslinde

Op 30 april 2013 zal Willem-Alexander worden ingehuldigd in De Nieuwe kerk te Amsterdam. Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben, in overleg met de RVD, het initiatief genomen om deze bijzondere gebeurtenis te markeren door middel van het unieke project ‘Koningsbomen’.

Koningslinde
Hkoningsboom-koningslindeet is sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis een traditie om bij een troonswisseling een zogenoemde Koningslinde te planten, meestel met een mooi sierhek eromheen. Een monumentale Koningslinde herinnert in tal van gemeenten aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.
De initiatiefnemers streven ernaar dat alle Nederlandse gemeentes meedoen en of een Koningsboom met een Sierhekwerk planten cq. plaatsen of een Koningslinde: een levend monument dat de openbare ruimte van ook uw stad of dorp siert en generaties lang zal herinneren aan dit historisch moment.
Het realiseren van dit mooie project moet een nationale gebeurtenis worden, waarbij op 30 april bewoners en vooral veel kinderen betrokken worden. Ook op scholen zal door middel van een educatief programma aandacht besteed worden aan dit evenement.
Boomkwekerij Ebben heeft, in overleg met Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van de Boomfeestdag,  de bomen geteeld; deze zijn gereserveerd voor elke gemeente in Nederland. De initiatiefnemers hebben beeldend kunstenaar Margot Berkman gevraagd het Sierhekwerk te realiseren.
Kijk voor meer informatie op de website van koningsbomen.nl