De naam ‘Willem’ is ter ere van stamvader Willem van Oranje al eeuwenlang dé voornaam bij de Oranjes. Het was dan ook geen verrassing dat in 1967 koningin Beatrix en prins Claus hun eerste kind Willem noemden.
De prins kreeg de dubbele voornaam Willem-Alexander, met een streepje ertussen. Zijn roepnaam werd Alex, maar als koning zou hij officieel Willem IV gaan heten. Willem-Alexander zelf wist al jarenlang dat hij geen koning Willem IV zou gaan heten, want in een interview in 1993 zei hij tegen de toenmalige NOS-directeur, Ed van Westerloo, dat hij nog niet zeker wist of hij koning Willem IV of koning Willem-Alexander zou worden. In 1997 werd die vraag hem nogmaals gesteld in een vraaggesprek met Paul Witteman en daar stelde hij echter: “Als het zover is, zal ik koning Willem IV gaan heten.”
Vijftien jaar later blijkt dit toch niet het geval… Wat is er mis met de naam koning Willem IV? Willem Alexander wordt na zijn inhuldiging op 30 april 2013 voortaan aangeduid als koning Willem-Alexander. Daarmee wijkt hij dus af van zijn drie mannelijke voorgangers:
Logischerwijs was koning Willem IV dus beter geweest…
Informatie over de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013 vindt je hier.
(foto’s ANP)