Top 10 weetjes Koningsdag

Top 10 weetjes over Koningsdag.

  1. Van Koninginnedag tot Koningsdag
    Voordat Willem-Alexander in 2013 de troon besteeg, heette Koningsdag Koninginnedag en werd het jaarlijks gevierd op 30 april ter ere van de voormalige koningin, Beatrix. 30 april was niet echt de verjaardag van koningin Beatrix, maar die van haar moeder, Juliana. Beatrix besloot om ter ere van haar moeder Koninginnedag op 30 april te behouden, ongetwijfeld tot groot plezier van het Nederlandse volk, aangezien Beatrix zelf op het winterse 31 januari jarig is. Nu vieren we Koningsdag op 27 april, de verjaardag van de koning.
    Feit: De koninklijke vieringen vonden als eerst plaats op 31 augustus 1885, ter ere van de geboorte van koningin Wilhelmina. De feestdag heette destijds Prinsessedag.
  2. Een verbod op Koninginnedag
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het verboden om Koninginnedag te vieren. De Duitse bezetters hadden besloten dat niemand nog mocht deelnemen aan Koninginnedag. Ter compensatie zetten Nederlandse oranje goudsbloemen op hun balkon. Nederlanders konden toch steun verwachten van hun koningin. Via radio Oranje sprak koningin Wilhelmina haar volk toch moed in.
  3. Je kan de hele dag vorstelijk eten
    Van al dat feesten krijg je ontzettende trek, maar gelukkig struikel je op iedere hoek van de straat over de kraampjes met lekkere snacks. Ben jij een zoetekauw? Mooi, want Koningsdag is niet compleet zonder dat je de traditionele oranje tompouce hebt verorberd.
    Feit: De verkoop van tompoucen neemt tijdens Koningsdag met maar liefst 600% toe, in vergelijking met welke dag dan ook.
  4. Oud Hollandse spelen
    Het is pas een echte Koningsdag als je wat geld uitgeeft aan typische Koningsdagspelletjes op de vrijmarkt. Wanneer het een typisch Koningsdagspelletje is? De inzet is laag, vaak maar een eurootje, en je denkt er snel en makkelijk iets mee te kunnen verdienen of winnen… Niet dus! Maar toch blijven doen hoor, dat spijkerpoepen, spijkerbroek hangen, eieren gooien, naar flessen hengelen en hamertje tik. En vergeet niet een kleine bijdrage in de pet van de blokfluiters en dansers te gooien!
  5. De nationale drie kleur
    Onze vlag is niet altijd rood, wit, blauw geweest. Tijdens de onafhankelijksstrijd tegen de Spanjaarden verscheen er voor het eerst een Nederlandse vlag, maar deze was oranje, wit, blauw. Waarom de kleur van de vlag uiteindelijk is veranderd van oranje naar rood is slechts speculatie. Wel was het pas in 1937 dat de vlag veranderd is naar de inmiddels vertrouwde kleuren.
  6. Je hebt een ijzeren conditie nodig, met Koningsnacht én Koningsdag
    Als je niet kunt wachten tot Koningsdag, waarom zou je dan niet de nacht van te voren al beginnen met feesten? Koningsnacht is de nacht voor Koningsdag, waarop de beste clubs, bars en pubs van Amsterdam de hordes enthousiaste feestgangers verwelkomen op speciale Koningsnachtfeesten en -evenementen. Sommige mensen feesten de hele nacht door, terwijl anderen thuis een paar uurtjes slaap pakken voordat ze zich opnieuw in het feestgedruis storten.
    Feit: Willem-Alexander is de eerste mannelijke Nederlandse vorst in 123 jaar.
  7. Koningsnacht
    De avond voor Koningsdag wordt Koningsnacht genoemd, maar niet overal. In Apeldoorn en omstreken heet is dat pas de avond ná Koningsdag. Zij noemen de nacht ervoor prinsennacht.
  8. Vrijmarkten op Koningsdag
    Wat de één een prul vindt, is voor de ander een schat, en Koningsdag is de dag bij uitstek om op koopjesjacht te gaan. Tijdens de gratis vrijmarkten in veel steden in Nederland verschijnen er kleedjes en kramen in elke straat en openbare ruimte, waar bewoners en bezoekers van alle leeftijden een dagje marktkoopman/vrouw zijn.
    Feit: De gemiddelde straatverkoper verdient zo’n €90,- op Koningsdag.
  9. Enkele musea wel geopend op Koningsdag
    Hoewel de meeste bezienswaardigheden in Amsterdam gesloten zijn op Koningsdag, blijven sommige musea geopend voor mensen die nog wat cultuur willen snuiven of die de drukte willen ontvluchten. Het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Anne Frank Huis openen deze Koningsdag allemaal hun deuren.
    Feit: Het Rijksmuseum is het enige museum ter wereld waar je onderdoor kunt fietsen.
  10. Koningsdagfeest is uniek in z’n soort
    …en er zijn zat feesten om uit te kiezen op 27 april. Van gigantische openluchtevenementen tot kleine podia in buurtcafeetjes; er is zeker weten een feestje naar jouw gading te vinden. Zorg er in elk geval voor dat je je kaartje van te voren in huis haalt, aangezien veel evenementen op de dag zelf uitverkocht zijn waardoor je wellicht achter het net vist. De grootste feesten vinden plaats buiten het stadscentrum, dus het is handig om vooruit te plannen. Lees hier meer over de beste Koningsdag 2015 evenementen en feesten.
    Feit: Er zijn 135.950 kaartjes verkrijgbaar voor 12 grote Koningsdag dancefestivals in Amsterdam

(Bron: o.a. bericht nieuws.nl)