Mijn band met Oranje, verzameling koninklijke videos

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is gisteren onder de noemer ‘Mijn band met Oranje’  gestart met een grote campagne om amateurbeelden over het koningshuis van de afgelopen 30 jaar te verzamelen.

mijn-band-met-oranjeRond de eerste Koningsdag in 2014 is de film die de NOS samenstelt op tv te zien. De Telegraaf brengt een uitgebreidere versie van de film uit op dvd. Beide films worden opgenomen in de nationale collectie van Beeld en Geluid. Aanleiding voor het project is de viering van 200 jaar koninkrijk.

De initiatiefnemers zijn op zoek naar amateurbeelden met daarop leden van de koninklijke familie tijdens koningsdag, oude koninginnedagen, werkbezoeken en koninklijke huwelijken.

Volgens het audiovisueel archief dreigen veel videobanden steeds verder in verval te raken. “De noodzaak om dit culturele erfgoed zo snel mogelijk te verzamelen en veilig te stellen voor komende generaties wordt steeds dringender.”

Beeld en Geluid organiseert door het hele land inzameldagen en amateurfilmers kunnen hun materaal uiteraard ook aanmelden via de website www.mijnbandmetoranje.nl.