Ballonnenwedstrijden Koningsdag afschaffen?!

Ballonnenwedstrijden met Koningsdag afschaffen?! Jaarlijks worden er 10.000-den ballonnen opgelaten tijdens Koningsdag op 27 april in Nederland.

Het oplaten van ballonnen tijdens deze nationale feestdag is feestelijk maar er kleven ook enorme nadelen aan voor de natuur. Het veroorzaakt zwerfafval over een heel groot ballonnenwedstrijd-koningsdag-afschaffengebied, dat opgegeten kan worden door dieren of waarin ze verstrikt kunnen raken.

Resten van ballonnen, sierlinten, afsluiters en ventielen zijn veel voorkomende voorbeelden van zwerfafval op onze stranden. Na een Koningsdag kun je de oranje ballonnen tot ver buiten Nederland vinden.  Vogels, vissen, zeeschildpadden en andere dieren raken verstrikt in ballonlinten of eten onderdelen van ballonnen die de maag en darm verstoppen en daardoor dood kunnen gaan.

Eco-Ballonnen?
Biologisch afbreekbare ballonnen zijn  niet zo onschuldig als dat ze klinken. Kunststoffen die snel in de natuur afbreken, bestaan niet. Normen voor biologisch afbreekbaar of composteerbaar plastic zijn gebaseerd op afbraak na langduring verblijf in industriële composteerinstallaties. De producenten en verkopers (o.a. LaLiefra, Balloon Factory) bevestigen dat het wel 6 maanden tot twee jaar kan duren voor de ballonnen zijn afgebroken. Het vergaan van de ballonnen wordt door de producenten vergeleken met het vergaan van een eikenblad. Dat klinkt heel vriendelijk, maar een eikenblad vergaat langzaam. Het vergaan van zo’n blad kan maanden tot zelfs enkele jaren duren. De vergelijking klopt dus…maar doet het lijken of de eco-ballonnen dus een onschuldig product zijn. Het latexrubber breekt weliswaar sneller af dan andere rubberen balonnen, maar niet snel genoeg om het eten ervan door zeedieren te voorkomen.

Feestdag
Een nationaal feest moet een feest kunnen zijn, inclusief prachtige ballonnen. Maar deze kan je ook overal gezellig ophangen en dan kun je er voor de volle duur van het feest van genieten. Na afloop ruim je ze op en gooi je ze in de  vuilnisbak. Zo voorkom je veel zwerfvuil en dierenleed. Hoe simpel en  mooi kan het toch zijn! We wensen iedereen een hele fijne Koningsdag! Dus: hang ballonnen gezellig op, maar laat ze niet op in de lucht!

Een alternatief
In Velp hebben ze met Koningsdag 2015 voor een alternatief gekozen. Jarenlang was het een ontroerend moment tijdens de Aubade op Koninginnedag, als na het zingen van het Wilhelmus en het aftellen door de burgemeester meer dan 500 oranje ballonnen de lucht ingingen. alternatief-ballonnenwedstrijdMinutenlang genoten kinderen, ouders en grootouders van de langzaam wegdrijvende ballonnen tegen de staalblauwe lucht. Een paar weken later kwamen de ballonkaartjes terug uit Noord-Friesland, uit Duitsland en soms helemaal uit Engeland.

Het bestuur van Velp heeft voor Koningsdag een prachtig alternatief bedacht: ballonnen in de hand en duiven in de lucht!. Geen ballonnen, maar meer dan honderd postduiven worden na het aftellen door de burgemeester (en honderden kinderen) losgelaten!

De kinderen mogen hun met lucht opgeblazen ballonnen vasthouden. En de postduiven krijgen bij thuiskomst een bakje extra lekker duivensnoepgoed van de Oranjevereniging.
Met dank aan de plaatselijke postduivenvereniging – die natuurlijk hoopt meteen wat leden te kunnen werven – wordt het toch een prachtige Aubade in Velp.