Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Limburg en Noord-Brabant

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezoeken woensdagochtend 12 juni de provincie Limburg en woensdagmiddag de provincie Noord-Brabant.

koningspaar-in-limburgProvincie Limburg
Maastricht: ontvangst op het Gouvernementsgebouw en vaartocht over de Maas

Begroeting van de Koning en Koningin door de Gouverneur van de provincie Limburg, de heer drs. Th.J.F.M. Bovens en de burgemeester van Maastricht, de heer O. Hoes, bij het Gouvernementsgebouw. Wandeling naar het bestuurseiland door een erehaag van de Limburgse schutterijen. In het Gouvernementsgebouw is er een kort optreden van het mannenkoor Mastreechter Staar. Ontmoeting met de leden en de secretaris van het College van Gedeputeerde Staten en de vice-voorzitter van de Provinciale Staten. Aansluitend gaan de Koning en Koningin aan boord voor een korte vaartocht over de Maas die eindigt bij de rechteroever van de Maas aan de Kesselkade. (ANP; foto: Robin Utrecht)

Heerlen: bezoek aan culturele manifestatie op het Pancratiusplein

Begroeting door de burgemeester van Heerlen, de heer dr. P.F.G. Depla bij het Pancratiusplein. Het centrale thema van het bezoek is de Culturele Lente in Heerlen. Op het plein krijgen de Koning en Koningin een korte openluchtvoorstelling te zien van Festival Cultura Nova in samenwerking met 500 schoolkinderen, Urban Art en muziek uit Parkstad Limburg. Festival Cultura Nova wordt jaarlijks in Heerlen gehouden.

Sittard-Geleen: bezoek aan sportpark in kader van Sportzone Limburg

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen, de heer G.J.M. Cox bij het sportpark aan de Eggerweg. Het sportpark maakt deel uit van de Sportzone Limburg die een regionale functie vervult. Het thema van het bezoek is ‘bouwen aan samen bewegen’. In het atletiekstadion geven schoolkinderen en (top) sporters de Koning en Koningin demonstraties van breedtesport en topsport. Ook vertegenwoordigers van de school met de meest originele Koningsspelen zijn hierbij aanwezig.

Venlo: wandeling langs Maasboulevard en bezoek aan ‘smaakplein’ Oude Markt

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Venlo, de heer A. Scholten bij de Maasboulevard. Bezoek aan de Oude Markt voor een presentatie van de Regio Venlo als Nederlandse Hoofdstad van de Smaak 2013. De Koning en Koningin bezoeken een ‘kookbattle’ waarin 7 jeugdteams uit de 7 gemeenten van de regio Venlo een eigen ‘smaakplein’ presenteren met locale producten. Via een korte wandeling naar de Markt en het bordes van het stadhuis voor een muzikale afsluiting.

Vredepeel: bezoek aan ltg Bestkazerne (voormalige luchtmachtbasis) De Peel, informele bijeenkomst

Op de ltg Bestkazerne worden de provincies Limburg en Noord-Brabant aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst tussen de Koning en Koningin en circa 100 inwoners uit beide provincies. De Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, prof.dr. W.B.H.J. van de Donk, is hier ook bij aanwezig.

koningspaar-in-noord-brabantProvincie Noord-Brabant

Roosendaal: wandeling over de markt

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Roosendaal, mr. J.M.L. Niederer, bij de Markt van Roosendaal. De gemeente kenmerkt zich door transport en logistiek. Na een korte wandeling over de markt kijken de Koning en Koningin vanaf het bordes van het raadhuis naar een korte voorstelling: Cadans van de stad, Ritme van Roosendaal. Aansluitend gaan de Koning en Koningin in een rijtuig naar het station. Van daaruit per Koninklijke trein naar Oisterwijk.

Oisterwijk: wandeling naar centrum en begroeting door Brabantse gilden

Begroeting door de burgemeester van de gemeente Oisterwijk, drs. J.F.M. Janssen, op het station van Oisterwijk. De gemeente vierde vorig jaar het 800-jarig jubileum. Wandeling vanaf het station via de Stationsstraat naar het centrum van Oisterwijk, de Lind. Langs de route worden diverse ‘herinneringen’ aan Oisterwijk-800 getoond. Op de Lind gaan de Koning en Koningin over de vaandels van de Brabantse gilden. Bij het Raadhuis leggen de leggen de gilden van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden de eed van trouw af aan de Koning en Koningin. Afscheid bij de H. Johanneskerk.

’s Hertogenbosch: afronding van het bezoek aan de provincie Noord-Brabant

Begroeting door de burgemeester van ’s Hertogenbosch, mr.dr. A.G.J.M. Rombouts, bij het oude Gouvernement, nu het Noordbrabants museum. Ontmoeting met Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Tevens zijn de 67 burgemeesters van alle gemeenten in Brabant aanwezig. Wandeling via de Verwerstraat en de Kolperstraat naar de Markt. Op de Markt is een kort gevarieerd programma waarin de provincie zichzelf presenteert door middel van muziek, dans en creativiteit. Het bezoek van de Koning en Koningin eindigt bij de Markt.

(Bron: Koninklijkhuis.nl)