Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Gelderland en Utrecht

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken donderdagochtend 30 mei de provincie Gelderland en donderdagmiddag de provincie Utrecht.

Provincie Gelderland

De Liemers, locatie Duiven

koningspaar-in-gelderlandDe Commissaris van de Koning, de heer C.G.A. Cornielje, begroet de Koning en Koningin in de streek de Liemers, locatie Duiven. Tevens begroeting door de vier burgemeesters van de in de Liemers gelegen gemeenten, Duiven, de heer H.J. Zomerdijk, Zevenaar, drs. J.A. de Ruiter, Westervoort, mevrouw drs. A.E.H. van der Kolk en Rijnwaarden, mr. M. Slinkman. Onthaal van de Koning en Koningin door de Liemerse schutterijen met onder meer het lopen over de Liemerse vaandels. Begroeting door de ‘Koningen en Koninginnen’ van de schutterijen en een demonstratie vaandelzwaaien. Aansluitend onder anderen een bezoek aan een streekproductenmarkt. (ANP, foto: Koen van Weel)

Arnhem: ontvangst op het provinciehuis en rondwandeling over het Marktplein

Aankomst bij het Huis der Provincie met op de binnenplaats een muzikaal onthaal door het NJO: Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie en de Breakdance Crew Come Correct. Ook aanwezig zijn Gelderlanders die zich hadden aangemeld voor het bijwonen van de inhuldigingsceremonie in de Nieuwe Kerk op 30 april, maar niet geselecteerd zijn, en deelnemers aan het Model European Parliament Gelderland (Gelderse scholieren die één week op het provinciehuis vergaderen over Europese zaken). Aansluitend ontmoeting met leden van de Gedeputeerde Staten en de fractievoorzitters van de Provinciale Staten.

Marktplein:  Ontvangst door de burgemeester van Arnhem, mevrouw P.C. Krikke. Op het Marktplein zijn er diverse presentaties aan de hand van twee thema’s die Arnhem kenmerken: ‘verbindingen’ en ‘voor elk wat wils’ met onder anderen:

  • Slag om Arnhem;
  • Dansgezelschap Introdans;
  • Sportcentrum Papendal, activiteit met Olympische sporters;
  • Koninklijk tehuis voor oud-militairen Bronbeek;
  • Mode Biënnale, presentatie door Arnhemse modeontwerpers;
  • Living statues, jaarlijks evenement in Arnhem;
  • ROC Rijn IJssel, afdeling Urban Arnhems talent;
  • Vitesse;
  • Openluchtmuseum Arnhem en Burgers Zoo.

Oosterbeek
Oosterbeek vormt vanwege de bijzondere omliggende natuur samen met Renkum en Wolfheze de oudste schilderskolonie van Nederland. Kunstenaars die het kenmerkende landschap weergaven verenigden zich in de Oosterbeekse school, 1840 – 1870.

Oosterbeek: bezoek aan de kunstmarkt in Oosterbeek (gemeente Renkum)

Aankomst op het Raadhuisplein in Oosterbeek met een begroeting door de burgemeester van de gemeente Renkum, drs. J.P. Gebben. De Koning en Koningin bezoeken aansluitend een kunstmarkt met werken van kunstenaars van de Oosterbeekse school en hedendaagse kunstenaars.

Wageningen: ontvangst bij Hotel De Wereld

Begroeting bij Hotel de Wereld door de burgemeester van de gemeente Wageningen, de heer G.J.M. van Rumund en begroeting door onder anderen de kinderen van de winnende school in Gelderland van de Koningsspelen. Wageningen bestaat dit jaar 750 jaar. Vertrek per koets naar de haven van Wageningen aan de Nederrijn.

Boottocht over de Nederrijn, informele bijeenkomst

In de haven van Wageningen gaat het gezelschap aan boord van de Eureka V waar de provincies Gelderland en Utrecht aan elkaar worden verbonden door een informele bijeenkomst tussen de Koning en Koningin en circa 100 inwoners uit de provincies Gelderland en Utrecht. De Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, is ook aanwezig.

Provincie Utrecht

Aankomst bij het Sluis en Stuwencomplex in Amerongen

Aansluitend vertrek van de Koning en Koningin.

Bezoek aan Vianen

koningspaar-in-utrechtBegroeting door de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Vianen, de heer W.G. Groeneweg. Symbolische start van het bezoek aan Utrecht met zang en dans. Wandeling door de hoofdstraat van Vianen met een korte stop voor het gemeentehuis. Aansluitend vertrek van de Koning en Koningin naar Veerpont Vrevia (Vreeswijk-Vianen) voor een overtocht over de Lek naar Vreeswijk. Begroeting aan de overkant door de burgemeester van Nieuwegein, drs. F.T.J.M. Backhuijs. (ANP; foto: Lex van Lieshout)

Bezoek aan Vreeswijk (gemeente Nieuwegein)

Aankomst bij de Oude Sluis in Vreeswijk met een begroeting door leerlingen van de Willem Alexanderschool. Wandeling langs de kade naar ‘het Kippenbruggetje’. Tijdens de wandeling is er een schouwspel van de ‘stichting museumwerf Vreeswijk’ waarin de geschiedenis van Vreeswijk wordt uitgebeeld. Aansluitend vertrek van de Koning en Koningin.

Bezoek aan Jachthaven Marnemoende

Begroeting door de burgemeester van IJsselstein, drs. P.C. van den Brink. Jachthaven Marnemoende is een voorbeeld van een voormalig boerenbedrijf dat zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft tot jachthaven met recreatiemogelijkheden. Naast de jachthaven presenteren nog drie Utrechtse bedrijven zich, een natuurhoeve, een touwfabriek en een bedrijf in elektrotechniek op basis van de thema’s traditie, transitie en duurzaamheid.

Behalve de bedrijvenpresentaties krijgt de Koning in zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein volgens een eeuwenoude traditie symbolisch een paard overhandigd dat direct wordt doorgegeven aan een goed doel. Ook wordt een kort toneelstuk opgevoerd over Willem van Oranje en Anna van Buren die op 14 mei 1552 in IJsselstein gedineerd zouden hebben.

Utrecht: bezoek aan de wijk Lombok

Begroeting door de burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen. Lombok is een multiculturele wijk in ontwikkeling. De Koning en Koningin wandelen door de Kanaalstraat die de hoofdader vormt in de wijk. De Kanaalstraat heeft een uitgebreid winkelaanbod van met name kleine winkeliers. Tijdens de wandeling is er een muzikaal optreden van actieve buurtbewoners.

Utrecht: afronding bezoek aan de provincie Utrecht

Aankomst van de Koning en Koningin op het Domplein voor een korte wandeling via het Pandhof naar Paushuize. Ter hoogte van de ingang van het Pandhof worden een aantal scholieren van de winnende school van de Koningsspelen voorgesteld. Afsluiting in Paushuize met de leden van de Gedeputeerde Staten, de burgemeesters van de 26 gemeenten in Utrecht en de vier Utrechtse dijkgraven.

(Bron: Koninklijkhuis.nl)